Читај ми!

Вучић: Долазак "Нидека" значајан за Србију, Јапан важан трговински партнер

Председник Александар Вучић званично је отворио фабрике јапанске корпорације "Нидек" у Новом Саду потписивањем кутија са производима, заједно са јапанским представницима. Вучић је, уочи потписивања, рекао да је отварање фабрика од великог значаја за земљу и да је долазак јапанске компаније у Србију позитиван сигнал који ће сигурно привући и друге стране инвестиције.

"За нас је ово јако важно, јер не само што запошљавамо велики број људи, не само што смо довели 'state of the art' машине, најбоље роботе, не само то што ће ово да увећа БДП наше земље, већ смо успели у још нечему. Када доводите овакве фабрике, то је замајац за будућност", рекао је Александар Вучић.

Додао је да су технички факултети и Научно-технолошки парк променили Нови Сад и да само пре осам година није било ни једне стране фабрике, а да их сада има много и да су подигле стандард и Новог Сада, али и подигле економију Србије.

"Такође, оно што мислим да је од изузетног значаја је образовни систем и дуално образовање, јер морамо да имамо факултете попут техничких факултета у Новом Саду широм Србије", навео је Вучић.

Нагласио је да фабрика "Нидек" није изграђена "преко ноћи", већ зато што се Влада Србије борила за то и уложила новац Србије и замолио раднике у компанији "Нидек" да се радом и марљивошћу потруде да се о њима прича на далеко како би помогли да Србија отвори још много фабрика и привуче нове стране инвестиције.

"За нас је Јапан јако важан трговински партнер. Некада је трговинска размена исносила 4,9 милиона, данас је на око 320 милиона. То су и даље мали бројеви, али ово нама повећава капацитете за даље привлачење инвестиција", рекао је Вучић током обиласка новоотворене фабрике.

У разговору са радницима фабрике упознао се са процесом производње и моторима који ће се производити.

Вучић је рекао и да га посебно радује то што су се неки грађани Србије вратили из иностранства како би радили у фабрици у Новом Саду, јер ће на тај начин допринети развоју Србије, а не неке друге државе.

"Када доведете јапански 'Нидек', онда сви желе да дођу. Ми смо преговоре почели 2020. године, 2021. у потпуности ушли у процес преговарања. И њихов председник је хвалио Србију у тренуцима када многи нису хтели и смели и бескрајно хвала 'Нидеку' на томе", навео је Вучић.

Указао је и да је отварање фабрике "Нидек" од суштинске важности за Србију јер, како је рекао, "Јапанци не долазе на месец или два, већ да остану", и да ће то подићи стандард и зараду грађана.

"Нидек" је основан 1973. године у граду Кјото, у Јапану, а данас је светски лидер у производњи свих врста електромотра са највећим уделом на светском тржишту малих вретенастих мотора који напајају хард дискове.

Корпорација послује у више од 40 земаља, са око 340 компанија у групи и запошљава више од 120.000 људи широм света.

Улагање у Србију је део дугорочне стратегије компаније, а покретање фабрике у Новом Саду је први корак ка формирању европског индустријског парка "Нидек".

недеља, 24. септембар 2023.
19° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"