Читај ми!

Појефтинила дрва и пелет – на стовариштима као пред грејну сезону

Енергетска криза утицала је и на наше грађане – мењају навике: већина је почела да штеди струју, а домаћинства која се греју на дрва и пелет већ обилазе стоваришта и купују за следећу грејну сезону. У односу на мај прошле године, огрев је јефтнији и до 30 одсто.

На стовариштима радно као пред грејну сезону. Снабдевачи кажу да су испоруке свакодневне, јер су многи грађани већ уплатили огрев, а очекују још већу потражњу.

"Недавно, после првог маја, почело је и интересовање за огревним дрветом. Сами знамо каква је била прошла година, нарочито друга половина, па је народ почео раније да купује самим тим јер је већа понуда, повољније су цене и већи је избор", каже Саша Петровић, власник стоваришта "Иверак" у Београду.

Пре куповине добро је распитати се о цени, не само од града до града већ и код истог снабдевача – оне су шаролике.

За тону пелета треба издвојити од 30.000 до 36.000 динара, док су дрва најјефтинија на југу земље, а најскупља у Војводини. Кубик је најјефтинији у продаји на камиону – 7.500 док на стовариштима кошта од 8.000 до 10.500 динара.

"Десет и по хиљада је исцепано дрво, а када је у питању метарско дрво, цене су сада око 9.000 динара на већини стоваришта. Цена варира од стоваришта до стоваришта. Она стоваришта која су пуна дрветом и на којима продаја иде нешто слабије, сада нуде одређене акције па тако имамо ситуацију да се на једном стоваришту букова метрица продаје по цени од 9.000 динара, а храстова 8.000 динара", објашњава Бранко Главоњић, професор Шумарског факултета у Београду.

Знатно повољније, дрва се могу купити и директно у газдинствима "Србијашума". Цена кубика је 5.200 динара.

По тој цени могу се снабдети и сви пензионери. Они се пријављују у Удружењу пензионера које је склопило уговор са "Србијашумама".

У Удружењу фабрика пелета, које има 80 чланова, кажу да је производња нормализована.

"Оно што је био главни проблем прошле године, снабдевеност сировином – дрветом за пелетирање, ове године није више проблем. Произвођачи пелета имају дрво и у могућности су да производе пуним капацитетима. Претпостављамо да ће тако бити и у наредном периоду и да ће снабдевеност тржишта остати добра као што је тренутно", наводи Младен Стојадиновић, председник Групација за обновљиве изворе енергије и производњу пелета у ПКС.

Стручњаци саветују да ранија куповина огрева доноси већу корист: дрва највише топлоте дају када су просушена, цена је повољнија а многа стоваришта омогућавају плаћање на рате.

"Мислим да је мај и прва половина јуна право време за то, из простог разлога зато што ће сигурно, како се примиче грејна сезона, цене ићи навише", напомиње професор Главоњић.

На дрва и пелет у Србији се греје готовина половина домаћинстава. Последњих неколико година код грађана знатно опада интересовање за куповину угља.

субота, 02. март 2024.
10° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво