Читај ми!

Зелени договор земаља региона, заштита животне средине важна за приступање у ЕУ

Ново поглавље на путу одрживог развоја Западног Балкана је отворено – започет је пут ка одговорнијем и зеленијем пословању, речено је на првом регионалном самиту посвећеном питањима животне средине, друштвеним и управљачким стандардима и инвестицијама у зелену економију. Самит је окупио 450 учесника, представнике 150 компанија. За све земље региона заштита животне средине је и најважније поглавље у процесу приступања Европској унији.

Са истим еколошким и економским проблемима суочавају се све земље региона и заједно треба да их решавају. 

"Прекогранична сарадња и координација и у делу заштите животне средине и у другим стварима се дешава, али мислим да је треба интевизирати. Зашто да не отпочети и такав вид дијалога у оквиру регионалних економских интеграција“, пита црногорски председник Јаков Милатовић.

Спровођење европског зеленог договора, један је од приоритета у процесу приступања Европској унији.

"Држава је ту да да постави законодавни оквир. Важни су и инвеститори, банкарски сектор, цивилно друштво, компаније, учешће привреде и приватног сектора и грађани. Потребно је каналисање и повећање инвестиција у активности које обезбеђују транзицију, али и пренос знања, технологија и партнерства на регионалном нивоу, али и шире", каже Јована Јоксимовић, помоћница министра енергетике и рударства за међународну сарадњу.

Исплативо улагање у животну средину

Међународне финансијске институције дају много повољније услове за финасирање одрживог и социјално одговорног пословања, односно ЕФГ инвестиције.

"ЕФГ инвестиције у прошлој години биле су 40 трилиона долара. Раст је на 50 у 2025. години. Инвеститори све више препознају ову агенду у коју се морају усмеравати, зато што је сматрају профитабилнијом", каже Биљана Брајтвајт, извршна директорка "Сустинери Партнерс".

Милан Антонијевић из Наледа поручује да инвестиције не смеју да буду на штету животне средине. "Када правите инвестицију, у рударству или другим областима, не смете да уништите животну средину. Очигледно је да ће ове финансијске институције о томе да се старају", каже Антонијевић.

Према анализи Фискалног савета Србије инвестиције у заштиту животне средине дугорочно су финансијски најисплативије, док неулагање у животну средину дугорочно највише кошта.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво