Читај ми!

Житна криза – ратари не пристају на цену пшенице од 20 динара, траже 42 динара

Стари род пшенице још није продат, а говори се о откупним ценама за нови. Пољопривредници кажу да је понуђених 20 динара за килограм цена која не може да покрије трошкове, те да ће многи одустати од производње ако се цена не дуплира. Задовољни су одлуком државе да преко робних резерви откупи 50.000 тона пшенице, рода из прошле године, по цени од 28 динара по килограму без ПДВ-а, али траже од надлежних да их заштите при откупу новог рода. 

Двадесет динара за килограм – тако гласи понуда великих откупљивача пшенице која је стигла на имејл адресе великог броја војвођанских пољопривредника. За килограм јечма нуде нешто испод 17 динара. 

"То је безобразно ниска цена. Ми пољопривредници имаћемо проблем ако пшеница буде испод 42 динара по килограму. Тражимо помоћ од државе да нас заштити у овом лобију од лобија и интересних група. Све испод 42 динара по килограму пшенице је мало, јер нас производна цена кошта 38, а неки динар треба и ми да зарадимо", истиче Вукашин Баћина из Удружење пољопривредника из Баната.

Указује и на то да хлеб и остали пекарски производи коштају исто или више него у периоду када је пшеница била и дупло скупља.

Шта је разлог спуштања цена пшенице

За агроаналитичаре – економска криза и рат у Украјини све чешће се користе за неоправдано спуштање цена пољопривредницима, односно за подизање цена крајњим купцима. 

"У овом тренутку у тим неким преджетвеним играма на тржишту, испипавању тржишта, прву цену кандидују купци, дакле тражња која наравно у свом интересу максимално спушта цену како би издејствовала што бољу цену за себе тако да и тај фактор треба узети у обзир", објашњава Жарко Галетин из Продуктне берзе Нови Сад. 

Ниједан велики домаћи откупљивач пшенице није хтео пред камерама да објасни како се дошло до цене од 20 динара. Незванично, кажу да је то рефлексија цене украјинске пшенице од 23 динара са транспортом.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво