Читај ми!

Хил отворио конференцију Америчке привредне коморе: Успех региона зависи од сарадње, попут пројекта "Отворени Балкан"

Амбасадор САД у Београду Кристофер Хил отворио је конференцију Америчке привредне коморе у Србији "Регионална економска сарадња – Отворени Балкан: Шта привреда може да очекује?". Нагласио је да ће регион успети у оној мери у којој земље постигну међусобну сарадњу и уколико у дело спроведе пројекте који бришу границе, попут "Отвореног Балкана".

Кристофер Хил је рекао да "Отворени Балкан" није процес који предводи и може да спроведе само једна земља Западног Балкана, већ све земље, због чега је међусобна сарадња веома важна.

"Мислим да је пројекат 'Отвореног Балкана' посебно важан за пословну заједницу", оценио је Хил и додао да је улога Америчке привредне коморе, која је присутна у региону, и да зближава и умрежава сва тржишта Западног Балкана.

Хил је уверен да програми попут "Берлинског процеса" и "Отвореног Балкана" могу обезбедити економски просперитет Србије и региона Западног Балкана, али и стабилност и кооперацију свих учесника.

"Мислим да је веома важно рећи да 'Отворени Балкан' није само још један у низу регионалних пројеката. То је пројекат који говори предузетничкој заједници да уједињена може бити боља. Да можемо радити на заједничком тржишту", навео је Хил. 

Мишчевић: Неједнак степен приближавања ЕУ

Министарка за европске интеграције Тања Мишчевић рекла је да Србија и земље региона не измишљају стандарде међусобног усклађивања и либерализације тржишта Западног Балкана и не праве нова правила већ их  преузимају из постојећих решења у пракси Европске уније.

"Када говоримо о међусобном признању квалификација, ми не правимо наша правила, већ их преузимамо из онога о чему већ преговарамо у оквиру поглавља три у преговарачком процесу са ЕУ", истакла је Мишчевићева.

Навела је да је проблем у бржем повезивању региона лежи у неједнаком степену приближавања замаља региона у процесу европских интеграција.

"Тај процес јако дуго траје. Србија и Црна Гора су једине две државе региона која су сва поглавља, о којима је овде реч, отворила. Све остале су тек у процесу скрининга, упознавања са унутрашњим правним поретком или још нису добиле ни могућност да крену у тај процес", рекла је Мишчевићева.

Додала је да анализа Америчке привредне коморе можда ће моћи да дâ одговор на питање како убрзати процес регионалних интеграција.

"Повезивање тржишта и интеграција, пре свега на европском нивоу, а пре тога на регионалном нивоу, нема алтернативу", поручио је министар спољне и унутрашње трговине Томислав Момировић.

Додао је да је сваки други пут – пут у неизвесност и у економску и политичку стагнацију.

"'Отворени Балкан' је највећа економска и политичка тема коју ми данас заједнички креирамо", рекао је Момировић.

Председник америчке привредне коморе у Србији Стефан Лазаревић рекао је да "Отворени Балкан" има за циљ стварање јединственог тржишта заснованог на принципима јединственог тржишта Европске уније, слободног кретања робе и капитала.

"Либерализација токова капитала у оквиру 'Отвореног Балкана' је сјајна прилика за регулаторе у региону да се припреме за веће тржиште као што је Европска унија", рекао је Лазаревић и додао да би "Отворени Балкан" морао  да се прошири на цео регион да би био ефикасан.

Истакао је да је захваљујући иницијативи "Отворени Балкан" скраћено време транспорта робе за око 50 одсто, а да су трошкови транспорта смањени за неких 80 одсто захваљујући укидању неких административних мера и накнада.

То је све, нагласио је, допринело повећању укупног обима трговине за око 30 одсто.

Конференција "Регионална економска сарадња - Отворени Балкан: шта привреда може да очекује?" бави се постигнутим и могућим унапређењима економске сарадње у региону у све четири слободе кретања. 

Посебан фокус конференције је на постигнутим резултатима везаним за слободно кретање робе и могућностима за унапређење слободе кретања капитала у оквиру земаља које учествују у иницијативи "Отворени Балкан".

Дискусију о постигнутим резултатима и потенцијалима даље сарадње у овим областима ће пратити представљање закључака регионалног истраживања које су спровеле Америчке привредне коморе у Албанији, Северној Македонији и Србији, преглед тренутног стања имплементације међународних споразума потписаних у оквиру иницијативе "Отворени Балкан", као и очекивања приватног сектора у погледу неопходних корака за даље унапређење економске размене у региону.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво