Читај ми!

Момировић после посете Кини: На највећем светском тржишту имаћемо најбоље услове у Европи

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић рекао је за РТС да су преговори о слободној трговини с Кином велика шанса за наше пољопривредне производе, али да српска предузећа и привредници морају да виде себе на том тржишту. Очекујемо врло брзо, у овој години, да ће наша предузећа имати пролаз на кинеска тржишта без царина, рекао је Момировић.

Потписивањем Меморандума о разумевању Србије и Кине, и формално су почели преговори о слободној трговини две земље.

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић рекао је за РТС да су преговори отворени са истински пријатељском земљом и да је ово тренутак када је Кина је најснажнија, када се отвара, када отвара своје тржиште.

"Желимо да направимо боље услове за нашу привреду и врло брзо, у овој години, очекујемо да ће наша предузећа имати пролаз на кинеска тржишта без царина", рекао је Мимировић гостујући у Јутарњем дневнику.

"Замислите шта то значи кад једна компанија има простор да на тако великом тржишту иде са 30 одсто нижом ценом у односу на све остале европске државе", навео је министар.

Царине ће се, каже, значајно снизити, имаћемо велику предност, али за освајање тако великог тржишта биће потребна припрема и визија.

Према његовим речима, биће то велика шанса за наше пољопривредне производе, за наше вино, али предузећа и привредници морају да препознају шансу, морају да инвестрају и да виде себе на том тржишту.

"То тржиште се већ отвара, сви желе да тамо буду, ми имамо најбоље односе у Европи са Народном Републиком Кином, они нас подржавају око свих важних питања без условљавања. Привредници ако се не оријентишу, џабе сва подршка државе", рекао је министар.

Истиче да ће шансе за све привредне субјекте ускоро бити "непрегледне".

"На највећем тржишту на свету ми ћемо имати најбоље услове у Европи и наше компаније морају то да препознају. Ово је велика шанса коју ми отварамо и озбиљно радимо на томе, ми смо окупили један велики тим, две мултиресорне радне групе које ће радити на овом споразуму", рекао је Момировић.  

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво