Читај ми!

ММФ предвиђа мањи глобални раст и инфлацију од седам одсто за ову годину

Међународни монетарни фонд, у најновијем извештају са прогнозама за светску економију, благо је смањио изгледе за глобални раст за текућу годину, пошто су повећане каматне стопе успориле економске активности и упозорава да би даља превирања у финансијском систему могла смањити производњу на ниво близу рецесије.

ММФ предвиђа мањи глобални раст и инфлацију од седам одсто за ову годину ММФ предвиђа мањи глобални раст и инфлацију од седам одсто за ову годину

ММФ сада предвиђа раст глобалног реалног БДП-а од 2,8 одсто за 2023. и 3 одсто за 2024. годину, што представља нагло успоравање са раста од 3,4 одсто у 2022. због строже монетарне политике, преноси Ројтерс.

Поред тога, ММФ предвиђа глобалну инфлацију од седам одсто ове године, што је пад са 8,7 одсто у 2022. години, али више у односу на јануарску прогнозу од 6,6 одсто за 2023, преноси АП.

Висока инфлација ће вероватно приморати Федералне резерве и друге централне банке да наставе да повећавају стопе и да их дуже држе на врхунцу или близу њега како би се бориле против пораста цена, а очекује се да ће ти, све већи трошкови задуживања, ослабити економски раст и потенцијално дестабилизовати банке које су се ослањале на историјски ниске стопе.

"Наш савет је да монетарна политика остане фокусирана на смањење инфлације", рекао је главни економиста ММФ-а Пјер-Оливије Гуриншас.

Навео је да централне банке не би требало да зауставе своју борбу против инфлације због ризика финансијске стабилности, који изгледају "веома ограничени".

ММФ истиче да су ризици од "заразе" банкарског система обуздани снажним политичким акцијама након неуспеха две регионалне банке у САД и принудног преузимања банке Креди свис.

Фонд предвиђа вероватноћу од 25 одсто да ће глобални раст пасти испод 2 одсто за 2023, до чега је дошло само пет пута од 1970. године, последњи пут када је пандемија ковида избацила глобалну трговину из колосека 2020. године.

Предвиђања ММФ-а за САД су се благо побољшала, са предвиђањем раста у 2023. од 1,6 одсто, у односу на 1,4 одсто прогнозираних у јануару.

С друге стране, ММФ је смањио прогнозе за неке велике економије, укључујући Немачку, за коју се сада предвиђа смањење од 0,1 одсто у 2023. и Јапан, за који се сада предвиђа раст од 1,3 одсто ове године, уместо 1,8 одсто предвиђених у јануару.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво