Читај ми!

Европа крцата пелетом, извоз иде отежано – у Србији ценовни парадокс

Ову грејну сезону карактерише и рекордна потражња за пелетом и огревним дрветом и рекордно високе цене тог огрева. Фабрике пелета и стоваришта коначно су почели са снижењима. Професор шумарског факултета Бранко Главоњић каже за РТС да ће доћи до благог појефтињења и у наредним недељама. Саветује потрошачима да сада крену у набавку и не чекају октобар. Напомиње да сада имамо парадоксалну ситуацију да су цене пелета у великим градовима ниже, а цене огревног дрвета више – у унутрашњости је обрнуто.

Бранко Главоњић је, гостујући у Дневнику РТС-а, изјавио да су цене огревног дрвета и пелета у паду трећи месец заредом.

"У односу на цене које су биле у уредби сада су знатно ниже. Прво појефтињење пелета је било средином фебруара, оно је било јако скромно. Друго, мало значајније, око десет процената, средином марта. Ове седмице је још једном појефтинило за око два посто. Цене дрвног пелета су ниже него крајем јануара у просеку за 12 процената", истиче Главоњић.

Цене дрвног пелета су, додаје, различите у различитим регионима у Србији и крећу се од 31.000 динара за увозни пелет из Црне Горе, до 34.000 за домаћи.

"Најјефтинији пелет се налази у великим градовима, док су цене на стовариштима у унутрашњост нешто више. Разлог је то што у унутрашњости има знатно мање трговаца које нуде пелет и они још увек држе цене које су између две до три хиљаде ниже него у јануару ове године", истиче Главоњић.

Према његовим речима, цене огревног дрвета су пале, али је тај пад знатно нижи него код цене пелета.

"Цене огревног дрвета у Београду су око 10.000 динара, а у унутрашњости се крећу од 7.500 динара до 10.000 динара. То је појефтињење од 700 до 1.200 динара, зависи све од региона", каже Главоњић.

"Парадоксална ситуација"

Истиче да сада имамо парадоксалну ситуацију да су цене пелета у великим градовима ниже, а огревног дрвета више, а у унутрашњости је обрнуто.

"Један од разлога зашто цене огревног дрвета падају спорије је што на стовариштима још има скупо набављеног дрвета. Сада покушавају да то некако продају. Нове сече су тек почеле, а трећи разлог је што је потражња индустрије за дрветом изузетно висока. Сада произвођачи могу да бирају коме ће продати дрво", напомиње Главоњић.

Фабрике пелета су, наводи, у овом тренутку изузетно оптерећене залихама и извоз иде отежано јер је цела Европа крцата пелетом.

"Реално је очекивати да ће доћи до још једног благог појефтињења пелета у наредним месецима. То неће бити тако значајно, али се може очекивати да ће бити пар стотина динара у наредним недељама. Сада је тона јефтинија између 3.600 динара и 4.000 него крајем јануара ове године", истиче Главоњић.

Одлична снабдевеност тржишта

Наводи да је снабдевеност тржишта одлична.

"Дрвета и пелета има у довољним количинама, не треба стварати нервозу код потрошача. Потражња је у овом тренутку веома мала, и пелета и дрвета има довољно. Април и мај су право време за набавку огрева и мој савет је да потрошачи крену сада у набавку и не чекају октобар", додаје Главоњић.

Фабрике, каже, у овом тренутку имају довољне количине дрвне сировине.

"Разлика у цени дрвне сировине која се набавља из државних и приватних шума је око десет процената. Прошле године је та разлика била преко 50 процената у корист приватних шума. Нема више забране извоза, али због ситуације у Европи извоз иде јако тешко", објашњава Главоњић.

Од средине јануара до краја фебруара је рађено истраживање које се односи на потрошњу дрвних горива и једно од питања је било поверење потрошача у дрвни пелет.

"Велики број потрошача је био разочаран ценом пелета и један број њих је одустао од коришћења пелета и прешао на неки други енергент, највише на огревно дрво. Ако буде била прихватљива цена, они ће се поново вратити да користе пелет", напомиње Главоњић.

У овом тренутку ствари тако стоје да ће огревног дрвета и пелета бити довољно, закључује Главоњић.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво