Цена барела зависи од земаља ОПЕК-а – најаве нових смањења производње нафте

Земље ОПЕК-а и Русија од маја додатно смањују производњу нафте. Та неочекивана одлука усијала је светске берзе – цена барела у једном дану повећана је за осам одсто и досеже и до 86 долара. Страхује се од глобалног поремећаја у снабдевању и даљег раста цена.

ОПЕК је са Русијом, до краја године, већ смањио производњу за два милиона барела дневно, а додатно ће умањити за више од милион, од чега 500.000 барела смањује Русија. Стручњаци оцењују – исхитрени потез нафтног картела забрињава, јер је да сада такве одлуке са својим савезницима доносио опрезно, на унапред заказаним састанцима. 

"Било је изненађење за све. Зашто сада и зашто се то догодило тако брзо. Два су разлога: финансијска и банкарска криза која је почела у Сједињеним Државама и у Европи, а други разлог је поновно отварање Кине. Дакле, реаговали су одмах не чекајући следећи састанак. Такође, овај потез подсећа људе да ће ценама нафте на светском тржишту управљати ОПЕК и нико други осим ОПЕК-а", каже Мохамед Али Јасин, стручњак за тржиште капитала.

Дмитриј Песков, портпарол Кремља, каже да се Русија фокусира на одлуке које доносе земље произвођачи нафте. "То је у интересу светске енергетике, одржавати светске цене нафте. А ако су друге земље срећне или незадовољне тиме – то је њихова ствар", рекао је Песков.

Земље већ анализирају економске последице смањења производње које брзо може направити јаз између понуде и потражње и подстаћи раст цена "црног злата" и на 100 долара.

"Влада ће појачати координацију са Међународном агенцијом за енергију и другим великим потрошачима нафте, како би постакли произвођаче на дијалог. Улажемо напоре за стабилизацију глобалног тржишта нафте кроз повећање производње и улагања у производне капацитете", каже Мацуно Хироказу, секретар Владе Јапана.

И док је нестабилност нафтног тржишта у већини земља главни покретач инфлације, нафта је кључни савезник великих сила. 

"Цене нафте су веома важна компонента специјалних односа Кине и Русије. Кина је највећи светски увозник и за неколико година биће највећи потрошач нафте. Дакле, Кина и Русија су заштићене. И морам да додам да Индија такође пружа велику подршку на том фронту", каже Џон Дрискол, директор консултантског сервиса за енергетику.

Због геополитичких тензија, све су чешћи предлози да би Кина и друге азијске земље могле да се договоре око плаћања нафте у јуанима, уместо у доларима. То би отворило и паралелни систем за међународна плаћања, у којем кинеска валута парира америчком долару. 

уторак, 14. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара