ММФ: Српска економија показала отпорност у врло неповољним условима

Српска економија је показала отпорност у врло неповољним условима попут високих цена хране и енергије, успореног раста трговинских партнера и рестриктивних глобалних финансијских услова, саопштио је ММФ на завршетку двонедељне посете поводом прве ревизије стандбај аранжмана и консултација у оквиру члана IV за 2023. годину. Министар финансија Синиша Мали каже похвала ММФ-а даје кредибилитет нашој економској политици и показује да смо на добром путу. Гувернерка Јоргованка Табаковић поручује да ће централна банка наставити да чува стабилност.

ММФ је по окончању Мисије објавио на сајту да је тим те међународне финансијске институције водио конструктивне разговоре и на нивоу тима постигао договор са властима у вези са завршетком прве ревизије у оквиру стандбај аранжмана. 

ММФ је навео на свом сајту да су макроекономски резултати Србије у оквиру програма добри и укључују фискални дефицит који је мањи од очекиваног, затим да је мањи дефицит биланса текућих трансакција и веће девизне резерве, уз снажне и диверсификоване приливе страних директних инвестиција (СДИ). 

Међутим, инфлација и неизвесност су и даље на високом нивоу и макроекономске политике треба да се и даље усредсређују на обуздавање инфлације путем рестриктивне комбинације политика и на даље јачање "бафера", поручио је ММФ. 

Како је наведено, енергично спровођење програма структурних реформи усмерених на реформе енергетског сектора од кључног је значаја за решавање питања рањивости Србије и подршку дугорочном расту.

Мали: Следе даље реформе

Мисија ММФ-a завршила је прву ревизију актуелног стендбај аранжмана са Србијом, који се спроводи од децембра прошле године и траје 24 месеца, саопштило је Министарство финансија и навело да су до сада испуњени сви циљеви за дати период, те да је планирано да Одбор директора ММФ-а у јуну одобри прву ревизију аранжмана.

Након две недеље разговора са представницима ММФ-а, предвођеним новим шефом Мисије Доналом Мекгетигеном, министар финансија Синиша Мали је рекао да је ММФ задовољан напретком програма, као и стањем у српској економији, која је показала отпорност у изазовним временима. 

"Похвала ММФ-а, као једне од најважнијих финансијских институција на свету, даје кредибилитет нашој економској политици и показује да смо на добром путу. Представници Фонда су похвалили наше макроекономске резултате, са посебним нагласком на ниво страних директних инвестиција, који је рекордан, и истакли да се наша економија показала отпорном на спољне шокове", истакао је Мали. 

Додао је да нам је сада једини изазов инфлација, да се очекује да се она преполови до краја године као и да нам је у том контексту важна даља добра координација фискалне и монетарне политике. 

Мали је нагласио да је реструктурисање енергетског сектора тренутно апсолутни приоритет Владе Србије, што је и важан део аранжмана са ММФ-ом. 

"Припремамо план инвестиција за енергетски сектор, са дефинисаним приоритетима и пројектима који се могу спроводити током наредних неколико година а то ће додатно покренути нашу индустрију и убрзати раст бруто домаћег производа. Дакле, много тога јесмо урадили, али доста посла је и пред нама, морамо да улажемо у енергетику, у тзв. зелену агенду, као и да наставимо са даљим улагањима у путну и железничку инфраструктуру и нарочито образовање. Важно је да пронађемо нове изворе раста", рекао је министар Мали. 

Додао је да је део агенде са ММФ-ом реструктурисање и професионализација предузећа у државном власништву те да је у припреми и Закон о управљању привредним друштвима у власништву Србије који је у децембру прошао јавну расправу и сада су у току даља усаглашавања. 

Стендбај аранжман има за циљ очување макроекономске и финансијске стабилности, јачање отпорности привреде у условима глобалне енергетске кризе и подстицање одрживог раста, а актуелни аранжман ће трајати до краја 2024. године.

Табаковић: НБС наставља да чува стабилност 

Гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић поручила је да ће централна банка наставити да чува стабилност, уз пуну координацију политика.

Она је оценила да је стабилност тачка у којој се сусрећу интереси свих учесника на тржишту и кључни предуслов за просперитет за грађане и привреду.

"Важан стуб одбране стабилности Србије током свих глобалних криза у претходних десет година биле су и остају и високе девизне резерве, којима пажљиво управљамо. Истовремено, релативну стабилност девизног курса динара према евру очували смо током свих претходних епизода повећаних међународних ризика, обезбеђујући тиме извесност у пословању и важан стуб очувања и укупне финансијске стабилности земље. За нас нема дилеме у погледу политика које ћемо водити у наредном периоду", навела је гувернерка у писаној изјави.

НБС подсећа на оцене ММФ-а да је српска привреда показала отпорност у врло неповољним условима, да су макроекономски резултати у оквиру програма су одлични, а програм структурних реформи добро напредује.

Централна банка наводи да је са ММФ-ом закључено да је отпорност српска привреда доказала у веома неповољним условима, које карактеришу високе цене хране и енергената на светском тржишту, спор раст трговинских партнера и пооштрени глобални финансијски услови.

Истичу да су макроекономски резултати у оквиру програма оцењени као одлични, те да су дугорочна инфлациона очекивања остала у оквиру инфлационог циља Народне банке Србије.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво