Брнабић: САД су партнер број један за Србију на пољу информационих технологија

Сједињене Америчке Ддржаве су партнер број један за Србију на пољу размена услуга што се тиче сектора информационих и комуникационих технологија, рекла је председница Владе Ана Брнабић поводом отварања истраживачко-развојног центра компаније "Циско" у Србији.

"САД су партнер број један за Републику Србију на пољу размена услуга што се тиче сектора информационих и комуникационих технологија, а за њима иду Велика Британија, Швајцарска и Немачка", рекла је Ана Брнабић.

Присуство "Циска", каже она, ће омогућити да наш извоз услуга у САД буде још значајнији.

"Имали смо у прошлој години велики успех у сектору информационих технологија, постигли смо рекордан извоз од 2,7 милијарди евра. Подаци од јануара ове године делују још боље, а према њима смо достигли извоз од 247 милиона евра, што је више од 42 одсто него у јануару 2022. године", рекла је премијерка.

Он је мишљена да ако овако наставимо, можемо да достигнемо извоз од четири милијарде евра у сектору информационих технологија, што је, како каже, наш циљ.

"Велико ми је задовољство што данас могу да будем овде да обележимо изузетно важно ширење 'Циска' у Србији. Они су присутни већ једну деценију у Србији као компанија која продаје своје услуге. Данас обележавамо њихово ширење и оснивање развојног тима што је важно за кредибилитет Србије. Када 'Циско' производи нешто у вашој земљи онда то значи да сте ви као земља међу супер силама у свету информационих технологија", рекла је Брнабићева.

Како је рекла, људи који ће се бавити истраживањем неће бити само у Београду него и у Научно-технолошком парку у Нишу.

"Верујем да ће даље ширење довести још многе америчке компаније да отварају своје истраживачке центре у Србији", рекла је премијерка.

Амбасадор САД Кристофер Хил је рекао да је веома поносан на односе који се граде између САД и Србије, поготово, каже Хил, у области високе технологије.

"Нема светски препознатљивог имена него што је Циско", рекао је Хил.

Он је рекао да у овом случају није у питању само инвестиција "Циска", већ инвестиција наших земаља у младу генерацију, а то је према његовим речима, начин да једни друге боље разумемо.

Потпредседник компаније "Циско" Одисејис Караламбус је рекао да је "Циско" већ 10 година присутан у Србији, а да је данас, како каже, прилика да најави ново ширење компаније које ће подразумевати запошљавање још 50 инжењера.

"Уз помоћ производа 'Силикон 1' рутери ће брже и економичније радити. Очекујемо да заокружимо хардверску целину и да ускоро установимо и лабораторију чиме ће наш рад у Србији бити заокружен и проширен", рекао је Караламбус.

уторак, 21. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара