Државна помоћ привреди, интересовање увек више него што је пара

Подршка државе привреди се и те како исплати јер се са око 2 милијарде динара, колико се из буџета издваја за те програме преко Министарства привреде и Развојне агенције Србије, сваке године добије осам милијарди динара нових инвестиција. Међутим, интересовања домаће привреде је увек више него што је пара.

Када једна криза сустиже другу, питање на које би сваки инвеститор желео да зна одговор јесте уложити новац или штедети? Питање утолико значајније јер је један од стубова развоја сваке земље управо прилив директних страних инвестиција.

Прошле године Србија је привукла рекордне 4,4 милијарде евра. Ипак, не можемо бити задовољни довољним укључивањем домаћег капитала у глобалне ланце снабдевања.

"Веће укључивање домаће компоненте није само одговорност, да кажемо, самих компанија и државе да ту помогне. То треба да разумеју и велике компаније, односно страни инвеститори који овде послују", каже Бојан Станић из ПКС.

Програми подршке привреди које од 2016. спроводе Министарство привреде и Развојна агенција Србије донели су привредницима предвидивост и могућност да планирају, посебно када је реч о микро и малим предузећима која најтеже долазе до финансијских средстава.

Министарство привреде негира да ће новоусвојеном Владином индустријском политиком и стратегијом паметне специјализације, неке делатности бити искључене из подршке.

"Имајући у виду перспективу развоја малих и средњих предузећа,  равномерни регионални развој што нам је такође приоритет, нама је у овом тренутку јако тешко да искључимо рецимо све производне делатности базиране на обради дрвета, пластике, свега онога што јако пуно има у нашим микро и малим предузећима", каже Катарина Обрадовић Јовановић, помоћница министра привреде.

Програм подршке промоције извоза

Програм Развојне агенције Србије за подршку уласку у ланце снабдевача великих мултинационалних компанија за ову годину је завршен, али још није касно за пријаву за Програм подршке промоције извоза.

"Укупан буџет је 150 милиона динара и јавни позив је расписан до 5. априла, значи још мало има времена. Макисмалан износ који један корисник може да добије је до 10 милиона динара. При томе, ви бирате више активности за које мислите да ће допринети повећању вашег извоза", каже Наталија Терзић, сектор за подршку МСП Развојне агенције Србије.

У току је и позив за Програм развоја конкурентности, а очекује се и расписивање конкурса за набавку машина и опреме за који традиционално влада велико интересовање. Средства за опрему већ су доступна привредницима у Војводини преко Развојне агенције Војводине.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво