Весић у Будимпешти: Прелази Бачки Брег и Келебија биће проширени како би се растеретио Хоргош

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић рекао је након састанка са мађарским колегом Јаношем Лазаром у Будимпешти да ће гранични прелази Бачки Брег и Kелебија бити проширени ради растерећења прелаза Хоргош. Додао је и да ће Србија и Мађарска упутити позив Бугарској, Северној Македонији, Албанији, Грчкој и Турској да се придруже изградњи брзе пруге у региону.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић рекао је у Будимпешти, након разговора са мађарским министром грађевинарства и саобраћаја Јаношем Лазаром, да ће се проширити гранични прелази Бачки Брег и Kелебија, како би растеретио прелаз Хоргош.

"Разговарали смо о три гранична прелаза да се реконструишу, с тим што се Хоргош већ реконструише. Разговарали смо о Kелебији и Бачком Брегу и шта ће мађарска страна урадити како би их повезала ауто-путем да би постали конкурентнији Хоргошу. Ту је посебно важан Бачки Брег, пошто ће се градити брза саобраћајница између Бачког Брега код Сомбора и Накова код Kикинде", рекао је Весић новинарима након састанка.

Додао је да ће ту брзу саобраћајницу и Бачки Брег користити велики број грађана Румуније, тако да ће постати готово једнако значајан као прелаз Хоргош.

"Мађари ће са своје стране урадити путеве, раде и један мост на Дунаву, а све како би уместо једног веома оптерећеног прелаза имали три. Договорили смо се и да заједно са царином и полицијом обе државе направимо заједнички састанак и уредимо процедуре преласка граница", навео је Весић. Истакао је да је за Србију и Мађарску граница само фиктивна и да се пројекти не деле на српске и мађарске, јер је важно да од њих имају користи грађани обе земље.

"Србија и Мађарска ће упутити позив земљама региона да се придруже изградњи брзе пруге"

Весић је најавио и да ће две земље упутити позиве Бугарској, Северној Македонији, Албанији, Грчкој и Турској да се придруже изградњи брзе пруге у региону, која ће прво повезати Будимпешту и Београд, а касније и Ниш и Прешево.

"Причали смо о продужењу брзе пруге према Нишу, касније и према македонској граници. Договорили смо се да заједно потпишемо једну иницијативу и пошаљемо позив министрима транспорта Турске, Бугарске, Северне Македоније, Албаније и Грчке и да разговарамо о продужењу брзе пруге према Албанији, односно кроз Северну Македонију према Грчкој и кроз Бугарску према Истанбулу, како би брза пруга заиста добила смисао и повезала наше две земље и с турском и грчком обалом за путнички и карго саобраћај", рекао је Весић новинарима након састанка са Јаношем.

Весић је рекао Танјугу да се та иницијатива поклапа са иницијативом Отворени Балкан (ОБ) и да би могла да буде, када је реч о железничком саобраћају, нека врста "Отвореног Балкана плус".

"За нас је важно да будемо повезани и са Скопљем и с Тираном, Солуном и Истанбулом, то је важно и Мађарима, јер ће се пруга користити и за транспорт робе, а не само за путнички саобраћај", казао је Весић. Kако је рекао, пруга има логички смисао да се, после изградње до Прешева, настави и према југу.

"Верујем да је то интерес и ЕУ, која жели да европски континент буде повезан, Грчка је чланица ЕУ и ми ћемо ући у ЕУ. На последњем састанку ОБ били су и представници Турске и Мађарске, а најавили су се представници и Грчке. ОБ постаје све значајнија иницијатива и они и друге суседне земље које не могу да постану чланице, јер су већ у ЕУ, траже да буду посматрачи јер виде потенцијал у том процесу. Ово је као неки ОБ плус", навео је Весић.

Јанош је рекао новинарима да је Мађарска заинтересована за наставак брзе пруге јужно од Београда, у три правцу, преко Бугарске, у правцу Турске и преко Северне Македоније у правцу Грчке односно до Албаније, да се мрежа брзих пруга прошири и да се на тај начин роба знатно лакше може железницом превозити у ЕУ.

"Мађарска већ сада ради на пројекту железничке заобилазнице код Будимпеште, како би роба која долази железницом из правца југоистока могла да се превезе без задржавања према ЕУ и западној Европи", рекао је Јанош. Ако је Србија вољна да буде мотор тог пројекта умрежавања свих тих опција, Мађарска ће у томе увек бити максималан партнер", поручио је Јанош Лазар.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво