Највећи светски сајам вина у Диселдорфу, осам винарија из Србије окитило се златом

Сајам вина "Провајни" одржава се у Диселдорфу. Ове године у 13 хала на више од седам хиљада квадрата - шест хиљада винарија и винара из 60 земаља са свих континената. Представило се више од 400 виноградарских региона, међу њима запажено учешће имало је и десетак српских винарија.

На чувеном оцењивању вина у Диселдорфу, осам из Србије се окитило златом и великим златом. Највише златних вина су од нашег "мерлоа", али радује и податак да је најсјајније одличје добило и вино од српског прокупца из Топлице и Доње Јошанице.

Мина Вереш каже да су из бербе 2019. године сва три вина добила златну медаљу. "Људи на сајму су заинтересовани за наша вина, заинтересовани су за вина која су добила награде, али и за аутохтоне сорте, првенствено за прокупац", додаје Вереш.

Бојана Ћировић Ћурчић истиче да све више Немаца пије српска вина и одлучује се да их конзумира. "Овдашње тржиште тражи сладуњава и освежавајућа бела вина… тамјаника је толико освежавајућа, ја зато Немцима кажем – то вам је као сунце у чаши", додаје Ћировић Ћурчић.

Три дана је мало да се дегустира и свако хиљадито вино. Предњачиле су водеће винарске земље – Италија, Француска и Шпанија.

Пробали су се врхунски "пино", "темпраниљо", "шираз", "ризлинзи", "совињони", али и вина из Аргентине, Чилеа, Аустралије.

Српски винари привукли пажњу великог броја посетилаца

И српски винари привукли су пажњу великог броја посетилаца, али и директора Немачког и Шангајског "Провајна"

Тони Сарион из Винарије Мустигуиљо из Валенсије каже да њихова вина потичу са доломитско кречњачког земљишта, са 800 метара надморске висине и источне обале Средоземног мора. "Доминирају сорте Бобал и гарнаћа. Највише га продамо у Немачкој", наводи Сарион.

Јан Мишел из винарије "Поарон Дабан Винар" из Нанта истиче да у долини Лоаре на 70 хектара негују 15 сорти грожђа. "Предњачи наш веома елегантан мускадет д Севр, богат нотама цитрусног воћа", додаје Мишел.

Валерија Татони из винарије "Тенута Де Мелис Абруцо" напомиње да су они млада породична винарија. "Водим је са братом и оцем. Поносни смо на наше сорте 'требијано' и 'пекорино', розе од ћерасола д'абрузо и наш црвени 'монтепулћано' ", истиче Татони.

Како кажу познаваоци, сајам у Диселдорфу представља својеврсно првенство света за винаре. Бити присутан, привилегија је и за излагаче и за посетиоце и за новинаре.

четвртак, 01. јун 2023.
17° C

Коментари

Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено
Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено