Привреда Србије пред тешким изазовом, ко ће претрпети највеће промене

Зелена транзиција је незаустављива реалност у свету. Ни Србија од ње не одступа. Домаћа привреда је пред великим и тешким променама, али и изазовом – како у пракси спровести зелену транзицију да буде праведна и заштити запослене.

Привреда Србије пред тешким изазовом, ко ће претрпети највеће промене Привреда Србије пред тешким изазовом, ко ће претрпети највеће промене

Праведна зелена транзиција значи – очувати радна места и конкурентност производње. То захтева инвестирање у нове технологије и обуку великог броја радника за другачије послове. Сва предузећа морају имати реалне рокове за прелазак на нови технолошки процес.

Директор сектора за стратешке анализе ПКС Михаило Весовић објашњава да је сваки брзи прелаз проблематичан, као и да је за праведну тразицију потребна координације између органа који утичу на њу.

"Потребно је оставити довољно времена компанијама, како се профит не би селио у друге делатности“, наводи Весовић.

Подршка малим предузећима

Велике компаније у нафтном сектору и ЕПС имају сопствене капацитете за тај процес, па акценат сада стављају на подршку малим и средњим предузећима.

"Двадесет једно предузеће у Србији, уз подршку Владе Јапана, већ је укључено у зелене пилот-пројекте. Осам је добило и финансијску подршку за решења која ће им помоћи у трансформацији у одрживу производњу“, каже Анас Карман из Програма Уједињeних нација за развој (УНДП) у Србији. 

Амбасадор Јапана у Србији Такахико Кацумата истиче да та земља наставља да помаже Србију. "Заједно радимо на еколошки прихватљивом друштву. Сваки грађанин у зеленој тразицији је заинтересована страна“, поручује Кацумата. 

Прилагођавање променама

Тежиште промена је у енергетским, транспортним и индустријским предузећима, јер највише загађују животну средину. 

"Обавезали смо да ћемо у наредних седам година смањимо емисије стаклене баште за 33,3 одсто. Зелена транзиција, технологије и иновације могу да нам помогну“, каже државна секретарка у Министарству заштите животне средине Сандра Докић. 

Зеленој транзицији треба прилагодити и школство, јер захтева нова занимања без којих се неће моћи у будућности, а посебно у развоју обновљиве енергије.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво