Кристин Лагард: Инфлација у Еврозони и даље је превисока

Председница Европске централне банке (ЕЦБ) Кристин Лагард истакла је на заседању Европског парламента да је инфлација у Еврозони и даље превисока.

Кристин Лагард је, на комитету Европског парламента за економска и монетарна питања, навела да је годишња инфлација у Еврозони у фебруару пала на 8,5 одсто, захваљујући оштром паду цена енергената.

Упозорила је да се ЕЦБ суочава са "повишеним нивоом неизвесности“, па ће заузети "приступ зависан од података“ при одређивању каматних стопа, пренео је британски Гардијан.

ЕЦБ је подигла референтну каматну стопу за пола процентног поена на заседању прошлог четвртка.

Лагардова се дотакла и случаја банке Креди свис, рекавши посланицима да поздравља брзу акцију и одлуку коју су донеле швајцарске власти.

Како сматра, акција швајцарске централне банке била је иструмент за успостављање нормализације тржишних услова и обезбеђивању финансијске стабилности.

Лагардова је додала да ЕЦБ пажљиво прати развој тржишта и да је "спремна да одговори по потреби“, како би заштитила стабилност цена и финансијску стабилност у Еврозони.

Банкарски сектор Еврозоне је отпоран, са јаким позицијама капитала и ликвидности, додала је.

Како је нагласила, иструменти монетарне политике ЕЦБ-а су у потпуности опремљени за пружање подршке ликвидности финансијском систему Еврозоне ако је потребно и за очување стабилности.

уторак, 30. мај 2023.
24° C

Коментари

Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
PTc
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Operacija kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.