Прелевмани одговарају произвођачима, Брисел прети контрамерама на српско воће и поврће

Како би решила проблеме у млекарству, Влада је за кондиторску индустрију обезбедила 710 динара за сваки килограм млека у праху који купе од домаћих млекара. Повећане су субвенције произвођачима млека, а крајем прошлог месеца уведене су и заштитне таксе на увоз млека и сирева из Европске уније. Из Брисела је убрзо стигао захтев да се образложе ти прелевмани. Запрећено је како незванично сазнаје РТС, контрамерама на српско воће и поврће.

Увођење прелевмана одговара произвођачима, али кажу да 30 динара на сир није довољно. Увозници га купују за око 300 динара а у трговинама се продаје за готово 2.000 динара по килограму.

"Имамо и проблем да су наше млекаре препуне залиха. Прелевман од 15 динара за млеко по литру је одличан и апелујемо на државу да колико данас подигне прелевман на увоз качкаваља на 330 динара по килограму", каже Вукашин Баћина, произвођач млека из Баната.

Незванично – држава не одустаје од прелевмана. Да ли ће их подићи, и за колико, знаће се после преговора са ЕУ који су у току. У Влади кажу да се за то време нико неће оглашавати на ту тему.

Министарство пољопривреде мораће да докаже да увозимо производе по дампинг ценама које су ниже од трошкова производње у земљи порекла. Иначе, Споразум о стабилизацији и придруживању дозвољава заштиту домаће производње у два члана на које смо се позвали 2015. када смо увели царинску заштиту на млечне производе која је трајала чак годину и по, без икаквих последица и контрамера.

"Једанаест месеци су трајали ти преговори с обзиром да сте морали да документујете сваки ваш захтев. Ја бих похвалио тада сарадњу са Управом царина с обзиром на то да смо од њих стално добијали информацију шта се дешава на самој граници", каже проф. др Зоран Рајић са Пољопривредног факултета у Земуну.

Познаваоци кажу да су на српском тржишту завршили јефтини млечни производи из ЕУ који су били намењени извозу у Русију и Кину. Године 2018. имали смо минус од два милиона евра у размени те робе са Европском унијом, а 2021. минус је износио чак 17 милиона евра.

"Оно што је поражавајуће 2022. скоро 100 милиона евра. Ове године за јануар и за фебруар имамо већ 28 милиона евра. Ако причамо о кравама, у Војводини се фонд млечних крава држи отприлике на истом нивоу задњих десет година али у централној Србији је драстичан", каже Драган Гламочић из Министарства пољопривреде.

На млеко у праху нису уведени прелевмани, односно заштитна увозна такса – а било би боље, кажу упућени, него што је донета одлука о субвенционисању куповине домаћег млека у праху са 710 динара по килограму, јер ту производњу у земљи имају само две млекаре.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво