Грађанима најинтересантнија замена столарије уз подршку државе

Од када је пре две године држава покренула Национални програм енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова интересовање и грађана и локалних самоуправа за учешће у овом пројекту расте. На последњем, трећем јавном позиву, пристигле су пријаве 151 локалне самоуправе, док их је у пилот пројекту било 67. Тада је око 5.000 домаћинстава добило субвенције за унапређење енергетске ефикасности и уградњу соларних панела за производњу електричне енергије за сопствене потребе. На позиву који је у току пријављено је око 15.000 грађана, а потписано је око 9.000 уговора између општина и градова, извођача радова и корисника средстава.

Грађанима најинтересантнија замена столарије уз подршку државе Грађанима најинтересантнија замена столарије уз подршку државе

Иако је дуже време размишљао да замени столарију на кући у којој живи, Даниел Пишорн из Сенте каже да се на овај корак одлучио тек пре две године, када је чуо да је држава покренула пројекат унапређења енергетске ефикасности.

“Кућа је спратна и има много прозора и врата. Нажалост, нисмо могли раније да их заменимо, јер је то изискивало већа финансијска средства која нисмо могли да издвојимо. Овај програм је одличан. Преко њега сам остварио право на суфинансирање у износу од око 30 посто од укупне вредности инвестиције. Одобрен ми је износ од 100.000 динара, док сам из сопствених средстава финансирао још 259.000”, каже Даниел Пишорн из Сенте.

Процедура за подношење пријаве је, објашњава, врло једноставна и не изискује пуно времена за припрему документације.

“Најважније је да је кућа легално изграђена и да се уредно плаћа порез. У општини су били изузетно предусретљиви и помогли су ми да прибавим и попуним сву неопходну документацију за један дан. Био сам сигуран да ће моја пријава бити уредна и да испуњавам услове конкурса”, наводи наш саговорник.

“Касније је од система бодовања, на основу постојећег стања куће, зависило колико ћу бодова добити и да ли ће пројекат бити суфинансиран. Када сам потписао уговор са општином и фирмом коју сам изабрао за извођење радова, све је било завршено у року од 45 дана, с тим да је сама уградња столарије трајала један дан”, прецизира Пишорн.

Будући да је столарију заменио 2021. године, Даниел већ зна колико су му сада рачуни за грејање мањи.

“Наравно да смо правили рачуницу, поготово у зимском периоду, када је термоизолација преко стакла односно столарије јако важна. Овом инвестицијом смо уштедели трошкове за гас и струју за један месец у грејној сезони тј. око 20 посто трошкова које смо имали пре замене столарије”, каже наш саговорник.

“Веома је важно мислити о побољшању енергетске ефикасности. Можда је у почетку теже издвојити паре за реализацију инвестиције, али се она кроз уштеду енергије врати, тако да смо свакако на добитку. Ово је заиста одличан пројекат и помоћ грађанима да реконструишу објекте, поготово у данашње време када су цене грађевинског материјала нестабилне”, додаје Пишорн.

 

Из године у годину општина Сента издваја све више новца за спровођење мера унапређења енергетске ефикасности

Општина Сента је две године заредом успешно реализовала програм унапређења енергетске ефикасности уз подршку ресорног министарства и Управе за финансирање и подстицање енергетске ефикасности. Надлежни објашњавају да је интересовање грађана велико.

 

“У 2021. години смо примили укупно 92 пријаве грађана, а суфинансирали смо 68 корисника. Двадесетдеветоро их је добило средства за замену гасног котла, а 39 за замену столарије. Прошле године стигле су 124 пријаве, а суфинансирано их је 49. Од тога је 17 корисника добило новац за замену гасног котла, 27 за замену столарије, 3 за замену цевне мреже и 2 за набавку топлотне пумпе”, каже мр Драгана Радоњић, председница Комисије за реализацију мера енергетске санације објеката у општини Сента.

“Било је и пријава које су одбачене. Углавном су разлог нерешени имовинско-правни односи или се радило о пријавама за објекте који су изграђени нелегално тј. супротно Закону о планирању и изградњи”, додаје наша саговорница.

Један корисник, објашњава, може да аплицира за само једну меру унутар једног јавног позива, изузев у случају подношења пријаве за замену гасног котла уз коју може да се конкурише и за меру замене цевног система.

“Када говоримо о просечним вредностима инвестиција, код гасних котлова, инвестиција по кориснику износи око 180.000, док је за замену столарије то око 300.000. За замену цевне мреже инвестиција по кориснику је у просеку око 200.000 динара, а за топлотне пумпе око 550.000”, наводи Радоњић. 

Због великог интересовања општина Сената сваке године повећава износ за суфинансирање ових пројеката.

“У 2021. години укупно смо определили износ од 5 милиона динара, од тога 2,5 милиона обезбедила је локална самоуправа, а 2,5 Управа за финансирање и подстицање енергетске ефикасности. Прошле године смо определили 5,4 милиона динара. Половину новца смо издвојили ми, а половину Управа. За 2023. годину смо повећали износ сопствених буџетских средстава на 4 милиона динара за ове намене, док ћемо 4 милиона потраживати од Управе”, објашњава наша саговорница.

Локална самоуправа је, каже, препознала важност инвестирања у област енергетике са циљем уштеде енергије која је из дана у дан све драгоценија.

“Знамо да се развој једне локалне самоуправе огледа кроз развијену инфраструктуру, привреду и тежњу за максималним искоришћењем свих природних ресурса који нам стоје на располагању. Потенцијали су велики, али само правилном или боље речено равномерном расподелом свих ресурса можемо постићи значајну уштеду на свим нивоима. Системским размишљањем, почев од потрошње енергената домаћинства сваког поједначног грађанина наше општине, па до потрошње јавних установа и институција остварујемо уштеду”, каже Радоњић.

 

Још око 80.000 домаћинстава би могло да добије субвенције за унапређење енергетске ефикасности

За досадашња три јавна позива, укупно су ресорно министарство и локалне самоуправе обезбедиле око 2,6 милијарди динара за субвенције домаћинствима. Такође, у сарадњи са међународним финансијским институцијама и донаторима обезбеђено је око 70 милиона евра за наставак реализације програма у наредним годинама, а очекује се да подстицаје добије још око 80.000 корисника.

“Резултати првог пилот пројекта показују да је највеће интересовање грађана за меру замене спољашње столарије односно прозора и врата (74,5%), замену котлова ефикаснијим на гас или пелет (13,2%) и за меру уградње изолације односно постављање фасаде (12%). И на текућем јавном позиву, у оквиру којег очекујемо потписивање уговора у још око 30 јединица локалне самоуправе, највеће интересовање грађана је, такође, за меру замене спољашње столарије”, кажу у Министарству рударства и енергетике. 

Грађани имају право на субвенције максимално до 50 посто вредности изведених радова.

“Износ бесповратних средстава зависи од више фактора када се ради о уградњи и замени прозора и врата или о уградњи термичке изолације зидова, односно фасаде. За све мере које су обухваћене програмом постоји максимални износ средстава који је могуће добити као субвенцију. За замену столарије то је 140.000 динара, за фасаду 210.000, за котлове на гас 85.000 и за котлове на биомасу 110.000, а за уградњу топлотних пумпи до 250.000 динара”, подсећају у ресорном министарству.

Заменом столарије и уградњом фасаде значајно се смањују губици топлотне енергије.

“Потписаним уговорима између јединица локалних самоуправа, привредних субјеката и грађана за ове две мере остварене су уштеде од 57,5 милиона kWh годишње, односно око 200 милиона динара годишње. На нивоу појединачног домаћинства уштеде зависе од мере енергетске санације која се примењује, али су у просеку између 20 и 30 процената”, наводе у Министарству рударства и енергетике.

У програму енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова учествује 151 локална самоуправа. Највеће интересовање грађана за субвенционисање ових инвеситција је у Новом Саду, Суботици, Сомбору, Зрењанину, Крагујевцу, Нишу, али и у општинама Стара Пазова, Рума, Рашка, Житиште, Параћин и Аранђеловац.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво