Читај ми!

Држава неће дозволити да се млеко просипа, сточарима веће субвенције

Са Копаоника још једна вест. Субвенције по хектару остају 6.000 динара уз додатних 3.000 динара за гориво, рекла је министарка Јелена Танасковић на Копаоник бизнис форуму. Каже да је унапређење сточарства стратешки циљ државе, те да ће радити на већем коришћењу подстицаја Европске уније и Светске банке као и инвестиционих субвенција Развојне агенције Србије, које ће ове године први пут бити на располагању пољопривредницима.

И пољопривредни панел на Копаонику почео је освртом на ковид кризу и рат у Украјини. Пореметили су тржиште млека, али држава више неће дозволити да се просипа. Заштитиће сточарство већим субвенцијама, за које ресорна министарка Јелена Танасковић каже, омогућавају улазак у производњу и онима без почетног капитала.

"Ја мислим да је никад бољи моменат за то. Сад вам држава помаже па можете да купите два грла за новац једног. С друге стране, уђете брзо у ток субвенционисања. Ако купите стеону јуницу добићете 170.000 динара поврат од државе, врло брзо чим се она отели добићете 30.000 и онда улазите за месец-два већ у циклус млечни", каже министарка Танасковић

Каже да пољопривредници највише држе до државних субвенција, али да ће радити на томе да више користе давања из европских фондова и Светске банке. Посебно указује на кровну инвестициону уредбу Развојне агенције Србије.

"Први пут ће ове године пољопривредна газдинства, односно фармери,  моћи да конкуришу у развојној агенцији за средства и морам да кажем да ће од 100.000 евра до милион евра имати поврат од 50 одсто", каже министарка.

Да Србија не треба да диже руке од сточарства сматрају и у Европској банци за обнову и развој. У исто време указују на европски Грин дил који подстиче производњу која не загађује – попут намирница на бази биљних протеина.

"Ако се тржиште органске хране удвостручило са 20 на 40 милијарди, ако је за алтернативне протеине, а ми можемо да производимо пуно тога, очекује се велики раст на 7 посто од укупног тржишта протеина и да вратимо сточни фонд", каже Миљан Ждрале из Европске банке за обнову и развој.

"Ово су вам све извозне гране које могу да промене билансну слику да немамо сваке године мањи удео суфицита у односу на укупну трговину", каже Ждрале.

Министарка најављује и почетак рада Националне лабораторије за контролу квалитета млека наредних месеци. Држава је већ отворила наменски рачун да ту услугу може и да наплати.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво