Танасковић: Помоћ малинарима пред нову откупну сезону

Министарка пољопривреде Јелена Танасковић изјавила је да је држава помогла малинарима пред нову откупну сезону репрограмом за кредите и да они сада преговарају са банкама.

"Захтеви малинара су се односили на репрограм за постојеће кредите које су узели у претходној откупној сезони и НБС је одобрила тај мораторијум и влада је потврдила мораторијум са тим да морају хладњачари који га користе да плате обавезу према примарним произвођачима", рекла је Танасковићева Танјугу, на Копаоник бизнис форуму.

Како је рекла, са једне стране не морају 12 месеци да враћају кредит банци, што ће им пуно значити пред нову откупну сезону.

"Имамо и средње и мале хладњачаре који су финансијски у проблему без обзира на мораторијум, јер немају да плате пошто имају велике количине малина у хладњачама. Њима смо организовали састанке у банкама, пре свега Поштанској штедионици, сви иду сада на анализу тога што нуде као обезбеђење, да ли је за банку прихватљиво или не", рекла је министарка.

"Сада је прави тренутак да се капитал пласира у пољопривреду"

Министарка је поручила да је сада прави тренутак да се капитал пласира у пољопривреду и позвала све који размишљају где да уложе свој новац да изаберу пољопривреду.

Указала је да улагања државе у пољопривреду никада нису била већа и да никада није био повољнији тренутак за улагање у пољопривреду.

"Ако неко размишља где да пласира свој капитал у Србији, мислим да је пољопривреда тренутно најбољи избор", поручила је она.

Танасковићева је рекла да су отворени многи програми преко којих се нуде бесповратна средства за нове младе пољопривреднике.

"Први пут држава у својој кровној инвестиционој уредби препознаје пољопривредна газдинства и свако ко уложи од 100.000 до милион евра, имаће поврат од 50 одсто, а ако уложи преко милион евра, на то ће имати додатан поврат од 25 одсто", навела је министарка.

Истакла је да је сада прави тренутак за улагање у пољопривреду и због ситуације на европском и светском тржишту.

"Надам се да ћемо у наредних пар месеци моћи да обрадујемо и произвођаче јабука и друге воћаре да им је отворено кинеско тржиште", рекла је Танасковићева.

субота, 20. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво