Читај ми!

ЕИБ Глобал улаже 76 милиона евра у унапређење образовања и водног транспорта

Одобравањем 76 милиона евра, ЕИБ Глобал, огранак Европске инвестиционе банке (ЕИБ) за активности изван Европске уније, наставља да подржава модернизацију образовања и одрживу транспортну инфраструктуру у Србији.

Банка је потписала уговор у вредности од 40 милиона евра за изградњу, обнову и опремање образовних објеката широм земље, а та средства ће у највећој мери бити уложена у регионалне центре за обуку који пружају стручно образовање на средњошколском нивоу.

Нова и унапређена инфраструктура убрзаће модернизацију образовних установа, побољшати квалитет образовања, доприносећи побољшању продуктивности и могућностима за запошљавање људи у Србији.

Поред ове инвестиције, банка Европске уније је уговорила додатни кредит од пет милиона евра за пројекат "Повезане школе" у Србији са циљем увођења дигиталних вештина и опреме у више од 1.500 школа, наведено је у саопштењу банке.

Такође, ЕИБ Глобал је одобрила и додатних 31 милион евра за пројекат побољшања речне транспортне инфраструктуре дуж Саве и Дунава, за који је 2018. године потписала зајам у вредности од 100 милиона евра.

"Ове нове инвестиције у оквиру Тима Европе помоћи ће Србији да унапреди стандарде образовање и водног транспорта, што је предуслов за одржив привредни раст, бољу повезаност, социјалну кохезију и развој људског капитала. Циљ образовних пројеката је да обезбеде инклузиван, дигиталан и равноправан приступ квалитетном образовању и промовишу континуирано, целоживотно учење у складу са потребама тржишта рада, што доводи ће довести до веће продуктивности и прилика за запошљавање. Додатна средства намењена за инфраструктуру водних путева омогући ће повећање пловидбености, ефикасности, безбедности и капацитета речног транспорта дуж коридора Рајна - Дунав, централне регионалне и европске пловне руте", рекла је потпредседница Лиљана Павлова, одговорна за активности ЕИБ у Србији.

Синиша Мали, потпредседник Владе и министар финансија Републике Србије, рекао је да је ЕИБ дугогодишњи поуздани партнер Србије.

"Траншу од 76 милиона евра искористићемо за улагања у модернизацију образовних установа, али и даљу обнову и развој инфраструктуре, што је један од приоритета Владе Републике Србије. Желимо да даље подижемо продуктивност наше земље, да и у кризи наставимо развој, реформе, започети велики инвестициони циклус који нам је дао резултате, а које наши партнери као што је ЕИБ увек препознају и подржавају. Наставићемо даље са оваквим пројектима, а захвални смо ЕИБ-у што нас подржава у том послу", екао је Мали.

Делегација ЕИБ Глобал боравила је у Београду и одржала низ састанака са министарствима Републике Србије. Тема разговора су биле могућностима за даљу подршку одрживој транспортној и енергетској инфраструктури земље, као и секторима здравствене заштите, истраживања и развоја, водоснабдевања и третмана отпадних вода.

ЕИБ улаже у образовање, истраживање и иновације широм света како би повећала капацитет и побољшала квалитет образовних система, кредитирајући тај сектор до сада са укупно 51 милијардом евра. Када је реч о сектору транспорта, ЕИБ је подржала многе транспортне мреже широм света и трансформацију мобилности у правцу нискоугљеничне будућности, улажући до сада 360 милијарди евра.

На Западном Балкану ЕИБ Глобал је од 2005. године обезбедио 375 милиона евра за образовање, као и за пројекте у области истраживања и развоја, чиме је допринео изградњи, обнови и дигитализацији образовних и научних установа. У истом периоду, банка је инвестирала 4,5 милијарди евра у сектор саобраћаја у региону, наведено је у саопштењу.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво