Читај ми!

Британски Шел, купање у "непристојној" количини профита

Британски енергетски гигант "Шел" изазвао је бес јавности након што се годишњи профит компаније више него удвостручио на рекордних 40 милијарди долара, подстакнут порастом велепродајних цена гаса због рата у Украјини. Истовремено домаћинства у Британији муче се са плаћањем огромних рачуна за енергију, преноси "Гардијан".

Компанија за нафту и гас остварила је профит од 9,81 милијарду долара у последњем кварталу прошле године. Профит годину дана пре тога износио је 6,4 милијарде долара.

"Шел" је у 2022. години остварио профит од 39,87 милијарди долара, далеко више од 19,3 милијарде долара у 2021.

Пол Новак, генерални секретар трговачког синдиката, рекао је да су профити "непристојни" и "увреда за радничке породице".

Раст профита "Шела" и конкурената те компаније током 2022. године подстакао је владу да уведе порез на неочекивани приход за оператере у Северном мору, који је касније пооштрио министар финансија Џереми Хант.

"Шел" се прошлог октобра нашао на мети критика када је из компаније саопштено да до тог тренутка није платила порез на добит у Великој Британији.

Зарада у децембру 2022. око две милијарде долара 

Прошлог месеца, компанија је саопштила да очекује да је у последњем тромесечју 2022. године зарадила око две милијарде долара, као резултат неочекиваних пореза у Великој Британији и ЕУ.

"Шел" је у четвртак потврдио да је узео накнаду од 1,9 милијарди долара у вези са неочекиваним порезима у ЕУ и Великој Британији, али није навео колико је платио за сваку од њих.

Новак је истакао да би порези на неочекиване приходе требало да буду повећани.

"Док се домаћинства широм Британије боре да плате рачуне и саставе крај с крајем, 'Шел' ужива у новцу. Време изговора је прошло. Влада мора да уведе већи порез на неочекиване приходе енергетским компанијама. Милијарде су остале на столу", рекао је Новак.

Истиче да уместо да умањују плате болничарима, наставницима, ватрогасцима и милионима других јавних службеника, министри би требало да натерају велике енергетске компаније да плате фер удео.

Аналитичари су очекивали да ће извршни директор "Шела" Ваел Саван саопштити да је прилагођени профит 7,97 милијарди долара за четврти квартал и 38,17 милијарди долара за читаву годину.

То је представљало повећање у односу на 9,45 милијарди долара регистрованог у трећем кварталу, потпомогнуто повратом зараде од огранка за трговину течним природним гасом.

Повећање дивиденде акционарима од 15 одсто 

Компанија је саопштила да је укупна расподела акционарима у кварталу износила 6,3 милијарде долара након повећања дивиденде за 15 одсто.

Такође, најављен је откуп акција од четири милијарде долара у наредна три месеца. Укупно, "Шел" је поделио 26 милијарди долара акционарима 2022. године.

Компанија је имала користи од притиска на међународне испоруке гаса, које је почело 2021. године, а погоршано је ратом у Украјини.

"Наши резултати у четвртом кварталу и током целе године показују снагу диференцираног портфолија компаније 'Шел', као и наш капацитет да испоручимо виталну енергију клијентима у променљивом свету", казао је Саван.

Међутим, лидер либералних демократа Ед Дејви критиковао је компанију, рекавши да ниједна компанија не би требало да прави те врсте "нечувених профита" од рата у Украјини. 

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво