Читај ми!

Боровница из пластеника – холандска технологија пуни гајбе

Тражња боровнице у свету је у порасту. И Србија прати тај тренд, па су се тако, за последњих десет година засади под боровницом са 200 хектара повећали на 2.500 хектара.

Иако сваке године број хектара под боровницом у Србији расте, производња често није рентабилна. Једноличан сортимент, ниски приноси и напослетку, ниска откупна цена подстакли су саветодавце Пољоприврене службе Београда да на одабраном газдинству направе експеримент – холандска технологија саксије и супстрат на 40 ари заштићеног простора.

"На 100 квадратних метара пластеника можемо да ставимо сто биљака. Принос који свакако можемо да добијемо и који је остварив је четири килограма по једном жбуну, то је са једног пластеника 4.000 килограма плодова високог квалитета у премијум екстра класи", каже Радмила Копривица из ПССС Београд.

Пластеник стоји на путу климатским изазовима и зими и лети, а контролисани услови производње не само што скраћују период бербе и утичу на повећање приноса, већ омогућавају раније зрење, односно бербу боровнице. Када продајете робу која у том тренутку на тржишту недостаје откупна цена буде и двоструко виша од сезонске.

"Моја основна идеја је била да ову врсту производње понудим када је нико нема. Близу сам Београда и ми можемо да стартујемо овде већ крајем маја са бербом. Први плодови су прошле године били већ 14. маја, што значи прва берба је била седам дана након тога. Понудимо јако квалитетну боровницу домаћем тржишту и маркетима. Квалитет те боровнице не може се поредити са увозном из Чилеа и Перуа", каже Александар Милић из села Шепшин.

У оквиру пројекта холандско решење за бобичасто воће из Србије, домаћи и холандски стручњаци већ годинама добро сарађују и размењују искуства.

"Овако се постиже потпуна контрола производње и на крају четири до пет пута већа количина плода него на отвореном. Моја порука је – није важна величина саксије већ квалитет супстрата у њој", каже Алфред Еверс, представник "Еvers international".

"Морате имати јако земљиште, јер оно даје јаку биљку. Напослетку и јаког човека, то звучи помало смешно, али чињеница је да се 90 посто микробиологије у земљишту поклапа са микробиологијом човековог организма. Све је повезано", истакао је Марасел де Јонг, представник "Soil & green".

Улагање у овакве системе није јефтино. За хектар засада без пластеника треба до 100.000 евра. Пракса показује да се може убрати више од тога. Са мале фарме у Шепшину сва знања и сазнања ће убудуће служити произвођачима боровнице широм Србије.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво