Читај ми!

Момировић: Спољнотрговниска размена Србије у 2022. већа за 30 одсто, Европска унија најзначајнији купац

Привреда Републике Србије завршила је 2022. годину са оствареном рекордном спољнотрговниском разменом од 66.6 милијарди евра, чија је вредност већа од оствареног БДП-а Србије. Истовремено, вредност извоза је прешла износ од 4.000 евра по становнику, изјавио је министар трговине Томислав Момировић.

Томислав Момировић наводи да наша трговинска размена у економски и политички изузетно тешкој години која је иза нас наставља да бележи снажан раст.

"У тешкој борби са инфлацијом коју смо увезли споља успели смо да наше грађане заштитимо од економског удара који је дошао као последица рата на истоку Европе и велике енергетске кризе. Наша трговинска размена у економски и политички изузетно тешкој години која је иза нас наставља да бележи снажан раст", наводи Момироовић.

Указује да је Европска унија и даље најзначајнији купац наших роба и услуга, те да њено учешће у нашем укупном извозу износи 64 одсто.

"Немачка остаје наш најзначајнији спољнотрговински партнер са 8.2 милијарде евра вредном укупном разменом, док за њом следи Кина са 5.8 милијарди евра", истакао је министар.

Указује да је традиционално највећи суфицит остварен са земљама региона и то са Црном Гором у вредности близу 1 милијарде евра, затим са Босном и Херцеговином 843 милиона евра и са Северном Македонијом 459 милиона евра.

четвртак, 23. март 2023.
16° C

Коментари

ma kakav vrabac
Дискус хернија, болест 21. века
Re: pretplata
Такса за јавни медијски сервис и услови ослобађања
RTS 2-Glavnom i odgovornom uredniku
Ко управља РТС-ом
Rupe-Kraljevo
„Процветала“ рупа на путу Краљево–Рашка
Poštovanje za tekst
Дискус хернија, болест 21. века