Читај ми!

Најнаграђиванији пројекат ОТП банке

Генератор ЗЕРО спаја иновације и бригу о животној средини: Успех награђених пројеката ће најбоље показати значај конкурса

Пре шест година, ОТП банка покренула је конкурс Генератор, посвећен предузетништву и иновацијама. Његов последњи циклус Генератор ЗЕРО је најнаграђиванији пројекат Банке који спаја креативна решења, иновације и бригу о животној средини. ЗЕРО је пружио ветар у леђа бројним решењима домаћих предузетника и иноватора која доприносе смањењу карбонског отиска и расту зелене економије, док је Банку позиционирао као предводника зелене транзиције у Србији и примене ЕСГ принципа деловања.

"Конкурс смо расписали 2021. године са жељом да наградимо иновационе пројекте који пружају решења за смањење карбонског отиска као једног од највећих изазова данашњице. Поносни смо на велики оџив и квалитет пристиглих пројеката, као и на то што је подршка коју смо пружили нашим финалистима дала резултате и они сада увелико раде на проширењу производних капацитета и даљем развоју решења. Колики је значај овог конкурса на друштво, економију и заједницу најбоље ћемо осетити када подржани пројекти заживе у пуном сјају. Заједно настављамо да корачамо путем одрживог развоја и одговорног односа према природи", истиче Милена Мићановић, директорка за комуникације и односе с јавношћу ОТП банке.

B-fresh спреј решава проблем брзог кварења воћа и поврћа – ускоро и у свету

Победник овог предузетничког конкурса у конкуренцији од укупно 72 пријављена решења је пројекат B-fresh који решава проблем брзог кварења воћа и поврћа. Вођен чињеницом да трећина произведене хране на глобалном нивоу заврши као отпад, што утиче на емисију CО2, домаћи стартап B-fresh Technologies развио је спреј који продужава трајање воћу и поврћу.

Победнички тим освојио је два милиона динара као и подршку у даљој реализацији и промоцији пројекта, а све то резултирало је спремношћу домаћег стартапа да понуди овај производ и великим произвођачима воћа и поврћа.

"Награда ОТП банке нам је помогла да покријемо део средстава којим финансирамо пројекат израде Пилот постројења за производњу B-fresh спреја, у сарадњи са Фондом за иновациону делатност, док део средстава финансира и ЕУ. Захваљујући томе, подигли смо наше производне капацитете на 500 литара по шаржи, што ће нам омогућити да произведемо и до 2.000 литара спреја на дан. Сада када можемо да обезбедимо континуирану производњу великих количина, спремни смо да понудимо производ великим купцима у земљи и иностранству", каже Зорица Бранковић, B-fresh Technologies и додаје да се увелико ради на проналаску дистрибутера, заштити патента и развијању нових производа.

Где су Генератор ЗЕРО финалисти данас

Генератор ЗЕРО је подржао још једног финалисту који се бори против бацања хране – Eat Me App апликација ће повезивати супермаркете и купце и омогућавати потрошачима да храну пред истеком рока купе по сниженим ценама. Како каже Александра Лазовић-Lønningen, апликација је сада препозната пре свега кроз иностране инвестиције, а тренутно су у фази преговора за техничког ко-оснивача и развој дела апликације који ће омогућити повезивање супермаркета са корисницима.

У протеклим месецима, вредно су радили и други финалисти i Buttsy team је дизајнирао и направио еко пепељаре отпорне на све временске услове, које се лако монтирају и још лакше чисте.

Такође, финалистиBifrost Bioplastic имплементирали су систем за производњу биопластике од конопље која амбалажу чини 100 одсто биоразградивом, креирали свој први производ - саксију за пресађивање, проширили капацитете Бифрост Лаб-а, набавили две индустријске бризгалице и извршили анализу материјала.

ОТП банка – друштвено одговорна компанија 2022. године

За Генератор ЗЕРО, Банка је 2022. године добила бројна признања – "Grand Prix 2022" од стране Француско-српске привредне коморе, као и "Green Carpet za ESG & održivost" од матичне ОТП Групе.

Уједно, са пратећом иницијативом Генератор добрих дела, овај конкурс проглашен је једним од најуспешнијих ЦСР пројеката у 2022. години на Фестивалу друштвено одговорне комуникације „Кампање са сврхом", првом ове врсте у земљи и региону.

Као круна ових награда, дошло је и проглашење ОТП банке за друштвено одговорну компанију 2022. године на традиционалној свечаној додели награда Српске асоцијације менаџера.

"Зелена транзиција" једно од кључних стратешких усмерења Банке

Генератор ЗЕРО је само један од пројеката који потврђује да је "зелена транзиција" важно стратешко усмерење Банке, која се између осталог прва у Србији прикључила глобалној иницијативи Priceless Planet Coalition компаније Mastercard чији је циљ пошумљавање угрожених подручја планете.

Грађани су били укључени у ову иницијативу отварањем новог рачуна или активирањем Google Pay или Apple Pay услуге којом мобилни телефон "претварају" у мобилни новчаник и користе га као картицу за плаћање.

ОТП банка је за сваки новоотворени рачун и активацију у склопу ове акције засадила по једно дрво у подручјима којима је пошумљавање најпотребније.

Крајем 2022. године се готово 18 хиљада клијената придружило овој иницијативи, а Банка је поносна на чињеницу да учествује у подизању свести грађана о важности пошумљавања.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво