Читај ми!

ММФ повећао изгледе за глобални раст у 2023. години, Британија иде у рецесију

Међународни монетарни фонд је мало повећао изгледе за глобални раст за ову годину због "изненађујуће отпорне" потражње у САД и Европи, смањења трошкова енергената и поновног отварања кинеске економије, након што је Пекинг напустио строга ограничења везана за ковид-19.

ММФ је саопштио да ће глобални раст ипак пасти на 2,9 одсто у 2023, са 3,4 одсто у 2022, али његове најновије прогнозе показују побољшање у односу на предвиђање из октобра од 2,7 одсто раста ове године.

Главни економиста ММФ-а Пјер-Оливије Гуринчас рекао је да су се ризици рецесије смањили и централне банке постижу напредак у контроли инфлације, али је потребно више рада на обуздавању цена и да би нови поремећаји могли да дођу због даље ескалације рата у Украјини и кинеске борбе против ковид-19.

"Морамо бити спремни и очекивати неочекивано, али то би могло да представља прекретницу, с достизањем раста и падом инфлације", рекао је Гуринчас о изгледима за ову годину.

У својим прогнозама БДП-а за 2023, ММФ је саопштио да сада очекује раст БДП-а у САД од 1,4 одсто, више од 1 одсто предвиђеног у октобру и након раста од 2 одсто у 2022. Навео је јачу потрошњу и улагања од очекиване у трећем кварталу 2022, снажно тржиште рада и јаке потрошачке билансе.

Саопштено је да је еурозона остварила сличне добитке, с тим да се раст за 2023. за Европу сада предвиђа на 0,7 одсто, у односу на 0,5 одсто у изгледима за октобар, након раста од 3,5 одсто 2022.

ММФ је рекао да се Европа брже прилагодила вишим трошковима енергије него очекивано, а смањење цена енергената помогло је том региону.

Велика Британија је једина велика напредна економија за коју је ММФ предвидио да ће бити у рецесији ове године, с падом БДП-а од 0,6 одсто, док се домаћинства боре с растућим животним трошковима, укључујући енергију и хипотеке.

ММФ је знатно повећао изгледе кинеског раста за 2023, на 5,2 одсто с 4,4 одсто у октобарској прогнози, након што је политика "нулте борбе против ковида" 2022. смањила стопу раста Кине на 3 одсто - темпо испод светског просека по први пут у више од 40 година.

уторак, 21. март 2023.
17° C

Коментари

RTS 2-Glavnom i odgovornom uredniku
Ко управља РТС-ом
Rupe-Kraljevo
„Процветала“ рупа на путу Краљево–Рашка
Poštovanje za tekst
Дискус хернија, болест 21. века
Pozdrav...
Дискус хернија, болест 21. века
XD
Срби се најкрвавије псују