Читај ми!

Увођење е-Аграра, између почетка сетве и чекања на субвенције

Више од 22.000 пољопривреденика пријавило се на систем е-Аграр. Платформа која ће произвођачима омогућити да уз неколико кликова стигну до субвенција, обрадовала је произвођаче. Остала је бојазан да ли ће заживети пре сетве, и да ли ће најважнији посао почети без субвенција.

Пољопривредници без дигиталног искуства могу да рачунају на помоћ надлежних. Милан Марков из Житишта направио је грешку при регистрацији за приступни код на е-Аграр. Помогли су му у саветодавној служби која ће се тим пословима бавити до 6. фебруара.

"Знам да је отпор велики када су неке новине у питању, нарочито када је дигитализација у питању, али верујте ми цела идеја овог посла јесте да пољопривредни произвођач транспарентно зна за шта је аплицирао од субвенција у овој години и да ће та средства у истој години и добити и то је идеја е-Аграра", истиче Јелена Танасковић, министарка пољопривреде.

Више од 90 одсто пољопривредника на друштвеним мрежама има позитиван став о е-Аграру. Сматрају да ће убрзати исплату субвенција као и да ће показати где су најпотребније.

"Мишљење које влада међу пољопривредницима јесте да треба свакако искористити ту шансу, бити отворен према томе, али министарство треба да има слуха за људе који не могу да се снађу тако брзо и да им оставе простора да они виде конкретне бенефите од тог онлајн алата", наводи дипломирани инжењер пољопривреде Милош Стојановић, са Инстаграм платформе "Пољопривредне новости".

Пробни период у земљама окружења трајао и до три године

Јовица Јакшић из Независне асоцијације пољопривредника наводи да знају да је у земљама у окружењу е-Аграр трајао у том неком пробном периоду и до три године.

"Код нас се то убрзало на неких три, четири месеца. Постоји основана сумња да то неће бити тако лако изводљиво и да неће бити тако лако самим тим што знамо да има пуно пољопривредника који не поседују ни мобилне телефоне", додаје Јакшић.

Онима без паметног телефона, неопходна је лична карта са чипом како би им у МУП-у издали сертификат о електронском потпису.

Шта пољопривредници који користе друштвене мреже мисле о е-Аграру, проверили смо у анкети коју је за РТС урадила Инстаграм страница "Пољопривредне новости". За 24 сата гласало је 1.500 пољопривредника.

Више од 88 одсто испитаних пољопривредника се пријавило на е-Аграр или планира да то ускоро уради, 40 одсто сматра да је пријава била лака, а 33 одсто да је било малих недоумица, док се око 45 одсто пољопривредника о е-Аграру се информише код надлежних, а 55 одсто њих информације прати у медијима.

И Скупштински одбор за пољопривреду поздравља е-Аграр, али упозорава да би га требало прилагодити календару пољопривредних радова, а не обрнуто. Конкурси за субвенције у 2023. години још нису расписани.

"Ми можемо да чекамо као пољопривредници, али њива не може да чека да се обради не можемо ми да чекамо у мају новац и кад улазимо значи да каснимо са сетвом, да каснимо са пролећним радовима и самим тим долази и до тога да ћемо имати мање принносе", указује Јовица Јакшић.

Надају се да ће е-Аграр искристалисати ко су прави пољопривредници, а ко добија субвенције, иако не обрадјује земљиште.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво