Читај ми!

Прогнозе УН: Глобални привредни раст опашће на 1,9 одсто ове године

Прогнозе Уједињених нација показују да ће глобални привредни раст знатно опасти на 1,9 одсто ове године, као резултат кризе са храном и енергентима изазваном ратом у Украјини, последицама пандемије ковида 19, високом инфлацијом и хитном ситуацијом у вези са климатским променама.

Одељење УН за економска и друштвена питања саопштило је да је тренутно глобални економско успоравање "утицало на развијене и неразвијене земље, док се многи суочавају са ризиком од рецесије у 2023. години", пренео је АП.

"Широко и озбиљно успоравање глобалне економије делује велико због високе инфлације, агресивног монетарног пооштравања и повећане неизвесности", рекао је генерални секретар УН Антонио Гутерес у предговору извештаја на 178 страница.

У извештају се наводи да прогноза о економском расту од 1,9 одсто, што је смањење у односу на три одсто у 2022. години, један је од најнижих нивоа привредног раста у претходним деценијама.

Међутим, процењује се умерени пораст на 2,7 одсто у 2024. години, уколико инфлација постепено почне да се смањује, а економски удари да јењавају.

Према извештају УН, овогодишњи "раст је ослабио у САД, ЕУ и осталим развијеним економијама, као и остатку светске економије".

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се