Читај ми!

Вујачић: Европа ће се борити са инфлацијом целе године, трећина земаља ЕУ ући ће у рецесију

Европа ће се борити са инфлацијом целе године, трећина земаља ЕУ ће ући у рецесију, а како ће се то одразити на остале земље, остаје да се види, рекао је за РТС професор Економског факултета и председник Форума за међународне односе Европског покрета у Србији др Иван Вујачић.

Форум у Давосу био је мало другачији и оставио је мањи утисак него ранији, пре свега јер није било политичара. Једини премијер био је Олаф Шолц са својим министрима и привредницима. Изостали су главни политички актери, а тај скуп је замишљен као сусрет политике и економије и многи састанци се одржавају на затвореним састанцима и неформалним дружењима, мимо главних панела, рекао је професор др Иван Вујачић.

"Утисак је да је ове године Давос има мало мањи значај него што обично има, управо из овог ралога. Ради се о поликризама, вишеструким кризама које су задесиле свет, почев од ковида до рата у Украјини, који је пореметио светске токове у исхрани и енергетици, и то су све изазови за економију", рекао је у разговору за РТС Иван Вујачић.

Главна порука Давоса је, како каже, адаптирати се на неизвесност и суочити се са предстојећим изазовима.

Професор Економског факултета у Београду и председник Форума за међународне односе Европског покрета у Србији каже да ће ова година бити можда са најнижом стопом раста од завршетка Другог светског рата.

"Европа ће највише трпети због енергетске зависности. Ове године смо имали среће, јер је зима била блага, а резерве пуне. Европа ће се борити са инфлацијом целе године, трећина земаља ЕУ ће ући у рецесију, а како ће се то одразити на остале, видећемо", каже Вујачић.

За два дана у Вашингтон путује европски комесар за унутрашње тржиште Тијери Бретон, који ће покушати да убеди америчку администрацију да европским произвођачима омогући приступ на тржиште електричних аутомобила и батерија, у САД, Канади и Мексику, упркос фаворизовању локалних произвођаче у сврху зелене транзиције на основу Закона о смањењу инфлације.

Европска унија је за слободну трговину без ограничења и противи се протекционистичким мерама других држава.

"Десило се оно што је почело са Трамповим трговинским ратом с Кином, што је историјски промашај, а нарушена су светска правила трговине. Док се Трамп задржао на трговини, Бајден је то проширио на технолошко обуздавање Кине. САД води протекционизам кроз ове мере, али тиме су погођене и друге земље", истиче професор Вујачић.  

Сматра да БРИКС суштински није велика формација, јер су те земље веома хетерогене као Бразил, Русија, Кина, Русија, а многе нису ни у најбољим односима.

"Нема никакве шансе да се замени долар, јер се готово 50 одсто земаља држи долара тако да ће он остати доминантан. Да би се то десило, потребно је дубоко ликвидно и транспарентно  тржиште", каже.

Када је реч о Србији, професор Вујачић сматра да смо ми суштински окренути пре свега европским инвеститорима.

"И како буде њима, биће и нама, јер смо ми мала привреда. Наш главни проблем су домаћа улагања и то мора да се стимулише, јер ниједна привреда не може да живи само на државним улагањима и страном капиталу", наглашава Вујачић.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара