Читај ми!

Порто Романо - Албанија гради стратешко чвориште за трговину Западног Балкана

За 10 година Драч ће бити нови Монако, најавила је Влада Албаније представљајући два нова пројекта. Један је изградња новог пристаништа и луксузног насеља у Драчу, на месту садашње луке, а други је градња нове трговачке луке у насељу Порто Романо.

Највећу луку у овом делу света и најмодерније насеље градиће "Игл хилс" из Уједињених Арапских Емирата. Биће то, кажу, Монако у Албанији. Драч ће имати нову марину за бродове и јахте, насеље од 12.000 луксузних кућа и станова, осам хотела са четири и пет звездица и уређену јавну површину.

"У урбану средину са трговима, парковима, игралиштима за децу биће претворена готово половина површине, на којој су сада лука, контејнери и разни отпад. Влада Албаније учествује у финансирању овог пројекта", рекао је Ерлис Харени, извршни директор Албанске компаније за развој морских лука.

Влада Албаније покреће још један пројекат, вредан 390 милиона евра, 46 посто финасираће држава, док ће 54 уложити компанија која ће бити изабрана на међународном тендеру.

Теретна лука из Драча сели се у Порто Романо, месташце надомак града. То ће бити стратешко чвориште за трговину Западног Балкана. Отвориће 1.500 радних места.

"У Луци Драч годишње се претовари око пет милиона тона робе и истовари око 180.000 контејнера. План нам је да у Порто Роману утростручимо капацитете за претовар контејнера и то је велика инвестиција, коју ће финансирати албанска влада и Лука Драч из међународног зајма", навео је директор Луке Драч Пиро Венгу. 

Пројекат нове трговачке луке предвиђа и изградњу сувих лука у Приштини, Скопљу, и другим градовима, као и изградњу друмске и железничке инфраструктуре на том путном правцу, који је део коридора 8.

"Имаћемо репозиционирање свих албанских лука ка унутрашњости Балкана - железницом ка Приштини и даље ка Нишу и Београду, као и преко Коридора 8 до Скопља. Према договору са самита у Тирани друмска и железничка инфраструктура на овом важном путном правцу биће финансирана средствима Европске уније", истакао је Венгу.

Нову Луку - Порто Романо пројектовала је једна од пет најпрестижнијих компанија у свету. Планирано је да она буде највећа трговачка лука на Јадрану, а један њен део требало би да постане НАТО база.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се