Читај ми!

Снижење, распродаја, акција – знају ли трговци и потрошачи разлику

Да ли трговци све чешће злоупотребљавају реч распродаја како би привукли купце и имају ли купци право да се жале ако се осете изневерено? Закон зна шта је снижење, распродаја, а шта акција. Знају ли и трговци?

Тотална распродаја – у једној продавници тепиха понавља се из године у годину, кажу потрошачи који су се пожалили редакцији Београдске хронике. Међутим, у продавници тврде супротно.

"Ова распродаја се сада ради први пут. Ова фирма постоји од 2018. године и ово је сада први пут да радимо тоталну распродају. Поента ове распродаје је да се смањи обим ових тепиха и да пређемо на другу локацију и да наставимо пословање у много мањем обиму", каже Немања Влаховић, директор фирме.

Закон каже, акцијска продаја може трајати најдуже 31 дан. Сезонска снижења су два пута годишње и трају до 60 дана, док распродаја може да траје све док се не распродају залихе.

"Распродају може да објави трговац када престаје да се бави уопште трговином, престаје да се бави трговином у том простору, значи затвара ту радњу, или напросто напушта ту робу, продају те робе", каже Мирјана Дамјановић, начелница Одељења тржишне инспекције.

Прошле године, кажу у инспекцији, грађани су нешто мање од 50 пута пријављивали овакве случајеве.

"Потрошачи имају утисак да се злоупотребљава ова реч распродаја и да се она користи у оним ситуацијама када заправо нема законског упоришта за њено коришћење, односно за распродају како је Закон о трговини предвидео", каже Никица Јовановић из Националне организације потрошача.

Казне за овакве прекршаје су од 500.000 до два милиона за правна лица, а за обмањивање потрошача 300.000 динара.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се