Читај ми!

Дигитални номади добро одмеравају где одлазе, шта је важно за хаб у Београду

Долазак великог броја информатичких стручњака из иностранства, а пре свега из Русије, убрзао је развој српског ИТ сектора, али и створио потребу за отварањем нових радних простора. Хабове, по угледу на светске центре, у Београду отварају наши стручњаци, повратници из иностранства.

Оно што је видела и научила током школовања у Русији и Америци, Бланка је применила у родном граду. Хаб је попуњен за свега неколико недеља и тренутно има око 100 чланова из више од 10 земаља.

"Ми смо заједница за ИТ професионалце и стартапове са глобалним начином размишљања. Тако да смо направили да имамо пуно догађаја социјалних, професионалних, да људи могу да унапреде своју каријеру", каже Бланка Шупе, оснивач хаба.

Пре него што напусте своју земљу, ИТ номади добро одмере куда да оду узимајући у обзир економске услови, стандард, порезе, безбедност.

Јегор је тражио земљу у којој ће се најлакше прилагодити новој средини. И због културе и језичке сродности и већ пристиглих сународника, изабрао је, каже, Србију.

"Ви имате веома добру примену савремене технологије, добру брзину интернета и развијено мобилно банкарство. Имате много школованих инжењера са великим искуством", каже Јегор Јаковишен, стручњак из Русије.

Уз већа улагања у стартапове, Београд би могао да се, уз Берлин и Тел Авив, упише на светску мапу центара иновација.

"Најважније је да се промени тај локални менталитет да људи почну да размишљају да праве нешто на глобалном нивоу. Има доста тих ствари који би требало да се унапреде овде што се тиче закона и могућности за стартапове", каже Бланка Шупе.

"Мислим да људи још нису упознати с тим светом и мисле да је то нека врста преваре или чују разне погрешне приче. Дакле, дефинитивно образовање и да се на нивоу државе подстакне оснивање таквих стартапова", каже Анастасија Барбара Исаков, ИТ стручњак из Србије.

Домаћи ИТ сектор одавно је прешао почетни ниво, свако друго новоотворено радно место у земљи 2022. године било је баш у том сектору, а од извоза је донео око 2,5 милијарди евра.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво