Читај ми!

Руски гас – ЕУ тражи начине да прекине зависност, Москва се окреће азијском и турском тржишту

Брисел је потврдио да је попуњеност залиха гаса у Унији 84 посто, захваљујући течном гасу којим Европа смањује зависност од руских испорука. Истовремено, Русија се окреће азијском и турском тржишту. Москва и Анкара напредују и у развоју гасног чворишта за руски гас у Турској. И Бугарска је са Турском потписала споразум о испоруци гаса на 13 година.

Рат у Украјини смањио је извоз руског гаса. Само је "Гаспромов" извоз прошле године мањи за 46 одсто и то углавном на европско тржиште.

Руски гасни гигант не крије да јача позиције у Азији, а посебно преко гасовода "Снага Сибира", повећава испоруке у Кину са којом развија и нове гасне трасе. И Русија и Турска, које директно спајају Плави и Турски ток, потвдиле су да шире капацитете и сарадњу.

Председник Управног одбора "Гаспрома" Алексеј Милер сматра да ће потрошња гаса на глобалном тржишту порасти за 20 одсто у наредних 20 година, те да зато размишљају о новим пројектима и енергетској безбедности.

"Наши морски гасоводи, Турски и Плави ток, раде поуздано. И сада смо са Турском почели да радимо на пројекту гасног чворишта. Турско гасно чвориште осигураће транспарентност и фер цене на тржишту природног гаса", тврди Милер.

Гасни послови Бугарске и Турске 

Није изненађење и што је Бугарска, која је у априлу прошле године међу првима прекинула сарадњу са "Гаспромом", учвршћује гасне послове управо са Туском. Две земље склопиле су дугорочни уговор.

Турски министар енергетике Фатих Донмез објашњава да је реч о уговору који је потписан на 13 година, као и да се у том периоду може пренети милијарду и по кубних метара природног гаса годишње. "Споразум ће повећати сигурност снабдевања гасом за Бугарску, али и за читаву Европу", наводи Донмез.

Привремени министар енергетике Бугарске Розен Христов каже да им споразум омогућава куповину гаса од свих светских произвођача и снабдевача у Турској, што Бугарској логистички и највише одговара.

И Србија може да рачуна

На више гаса преко Бугаске, рачуна и Србија и то већ до краја ове године, када се заврши гасни интерконектор до бугарске границе, Ниш-Димитровград.

"Треба да завршимо интерконекцију са Бугаском да бисмо могли и алтернативне изворе гаса да користимо, уговарамо из Грчке и Азербејџана", наводи министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић.

Циљ Европске уније је да нађе што више нових дотока гаса, како би потпуно прекинула зависност од руског. Широм Европе граде се гасни интеконектори, између држава и ЛНГ терминале за течни гас.

Немачка прошле године није имала ниједан терминал, покренула је градњу четири, а један је већ у функцији. Тој земљи је и почетком недеље стигао и први такер са америчим течним гасом. Финска и Естонија изнајмљују заједнички терминал за допрему гаса у обе земље.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво