Читај ми!

Мали: Раст БДП у Србији међу најбољим у Европи

Kумулативни раст српског бруто домаћег производа од 2019. до 2022. године износио је 13,7 одсто, што је један од најбољих резултата у Европи, истакао је министар финансија Синиша Мали.

Мали је на свом Фејсбук профилу навео да је у истом периоду кумулативни раст БДП-а у Немачкој износио 1,5 одсто, у Италији 1,3, Великој Британији 1,1 одсто, Швајцарској 5,1, Аустрији 3,8, Грчкој 6,5, Црној Гори 6,6, Албанији 10,3 одсто, у Хрватској 13,6 одсто, Румунији 11,3, Босни и Херцеговини, 11,1, Бугарској 10,8 процената, што према његовим речима значи да је српска привреда расла више него привреде ових земаља у најтежем периоду кризе.

"Ако Немачка, једна од најјачих светских економија, у 2022. години бележи реални раст БДП-а од 1,9 одсто, лицемерно је критиковати успоравање раста БДП-а Србије, која никада у претходним деценијама није спремније дочекала ниједну кризу", навео је министар финансија.

Министар Мали је истакао да Србија има историјски најнижу стопу незапослености од 8,9 одсто, рекордан прилив страних директних инвестиција од четири милијарде евра, веће плате и пензије, већу минималну зараду.

Такође и да пензионерима са јануарским чековима стиже и додатно повећање, што ће, укључујући и претходно повећање од новембра, значити кумулативну повишицу од 20,1 одсто.

Мали наводи да се носимо са кризом која траје дуже од енергетски генерисаних економских проблема, од 2020. када је започела ковид криза замрзавањем економских активности са далекосежним последицама на све друге параметре важне за свеукупне резултате.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво