Читај ми!

Како да у продавницама сачувамо разум – замке акција и понуда 3 за 2

За једне је нова година прилика да промене животне навике, за друге је јануар најдужи месец у години, за треће је сама помисао да ће уштедети нешто новца довољан мотив за велика одрицања. Уредник сајта Каматица Душан Узелац истиче да простор за штедњу треба тражити управо у потрошњи – установити где расипамо новац. У куповину треба ићи са планом, како би се разум сачувао приликом уласка у супермаркет где се сусрећемо са разним триковима продаваца, блештавим светлима и на око примамљивим понудама.

Уредник Каматице Душан Узелац је у Јутарњем програму РТС-а дао савете како да се уштеди новац.

Уредник портала Каматица рекао је да је одлука да се промени стање са финансијама добра у ово време и да је почетак године моменат психолошког ресета.

"Штедња је нешто што је митско биће многима – често причају о томе, не успевају да то реше. Не успевају зато што је то претежак задатак ако нисте савладали неке претходне лекције", рекао је Узелац.

Додао је да када ми у наше навике имплементирамо штедљивост по свим основама и то може да се користи приликом коришћења хране, вожње аутомобила и других ствари на које трошимо новац простор у којем може да се уштеди део новца.

"То је резултат пре него активност, када ми исправно подесимо потрошњу. Притом, имату доста техничких ствари које морају успут да се разумеју. Потрошња није куповина, многи то поистовећују. Потрошња је потрошња онога што купимо. Када ми управљамо потрошњом онога што купујемо и раздвојимо куповину од потрошње онда почињемо да управљамо нашим финансијама", објаснио је Узелац.

Највише новца, каже, бацимо на храну – статистика показује да чак 30 до 50 одсто купљене хране на крају заврши у канти.

"Све што баците неискоришћено је бачен новац. Све што сте платили, купили и потрошили и управо ту, када оптимизујете ту потрошњу, да имате минимум или ништа отпадака, ви сте у ствари отворили простор да нека количина новца остане", рекао је Узелац.

Говорећи о импулсивној куповини, Узелац је објаснио да је цео данашњи друштвени поредак направљен да нам извуче новац и да смо током дана између 80 и 90 пута изложени позиву да нешто купимо.

"Све привлачи нашу пажњу и било би погрешно да се ми боримо против тога. Ми треба управо да направимо наш буџет, кућни буџет, организацију куповине, организацију потрошње на начин да нас то не дотиче, јер ту се у ствари и крије проблем прекомерне конзумације хране, односно куповине хране која се на крају баци", навео је Душан Узелац.

Када се штеди потребно је правити разлику између дугорочне штедње и штедње за одређене потребе, односно, на пример, годишњу штедњу.

Цело гостовање Душана Узелца у Јутарњем програму РТС-а погледајте у видео-снимку на почетку текста. 

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се