Читај ми!

У време скупих намирница ретко који фармер у Србији убира профит, шта доносе нове аграрне мере

У протеклој години било је тешко произвести храну. Суша је узела данак воћарима и ратарима, а ни тржиште их није штедело. Међу сточарима опстају упорни. У времену скупих намирница ретко који фармер у Србији убира профит. Из Министарства пољопривреде најављују да ће у овој години сточарство бити у врху приоритета аграрне политике.

Прасе се не гоји уочи Божића, а судећи по години за нама, мало који произвођач се на тов осмелио и кад му је време било. Зато данас за дебелу свињу треба дебео новчаник и произвођача и купца.

"Ми смо мало товили, јер смо се плашили ниске цене товљеника, а храна је скупа. Прасићи се брже обрћу, а мање хране треба - па шта је ту је", каже Бранко Ђуричић из села Гола Глава.

Високе цене производње, а ниске откупне су оне који су товили свиње махом претворили у произвођаче прасића, а многи су и затворили фарме. На руку једино иде чињеница да је ову грану сточарства најбрже подићи на ноге, што ће у новој години бити на врху листе приоритета аграрне политике.

"Врло ћемо се посветити стратешки свињогојству, а онда кравама, јуницама, кравама дојиљама, тако да ће фокус Министарства пољопривреде ићи у том правцу", истиче Јелена Танасковић, министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије.

У млечном говедарству велики фармери постају још већи, мали или нестају или рачуницу налазе у преради млека, попут породице Живановић. Међу реткима ове сезоне имају и пуно товилиште па се надају да ће бикове добро продати.

"Сад планирамо шталу да прерадимо, решетке да ставимо, да повећамо мало тов, још неку краву да видимо да узмемо, па колико будемо могли", планира Мирослав Живановић из села Бабина Лука.

Шта значи развој е-аграра

Тас на ваги произвођача свако улагање помера ближе пољу неизвесности. Купац, са друге стране, вага између цена намирница - што га често удаљава од квалитета.

"Сигурно је неком ко ради за плату 60-70 па и 100.000 много да за млеко да 200 динара, за месо 1.000 динара. Ја мислим да ће се људи вратити селу као што је некад било, да купе сира, неку свињу па да поделе, упола јефтиније, као у Швајцарској на пример што смо гледали на телевизији", очекује Дејан Гентић из села Гола Глава.

Маказе цена фармерима најчешће прекрате истрајност, а без пет до седам година рада у једној грани сточарства, тешко да ће да озелени.

У наредна три месеца ће се, најављују из Министарства пољопривреде, интензивно радити на развоју е-аграра што значи лакше и брже до субвенција. То је важна ставка мање у једначини са више непознатих.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво