Читај ми!

Топло време штеди енергенте, ипак ситуација у ЕПС-у на "стакленим ногама"

Србија је без проблема прошла половину грејне сезоне. Наруку нам иду и неуобичајено високе температуре, али надлежни упозоравају да то не сме да уљуљка енергетска предузећа, јер грејна сезона траје још два и по месеца.

Тржишно правило је: залихе енергената правити када су најјефтинији. Значи сада. На светским берзама појефтињују и гас и нафта.

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић каже да је и даље приоритет да презимимо и да грађани буду у топлим домовима, да има довољно струје, резерви гаса нафте.

"Да припремимо адекватно зиму 2023/24, зато што ће се криза наставити, очигледно рат у Украјини не јењава", додаје Ђедовићева.

Уз залихе енергената, најважније је одржати стабилно снабдевање струјом. За то је неопходна стабилна производња у колубарским рудницима и обреновачким термоелектранама, који покривају половину потрошње струје.

Лидер за енергетику у "Дилојту" Жељко Марковић указује да је, што се тиче Eлектропривреде, ситуација мало боља него прошле године, али оцењује да и даље стоји "на стакленим ногама".

"Једна интересантна ствар да је и Електропривреда у децембру више извозила него што је увозила електричне енергије, што је свакако охрабрујуће. То је добар знак, али недовољан. ЕПС мора да прође кроз озбиљан процес трансформације", сматра Марковић.

Увоз струје зауставила је производња гасних термоелектрана – топлана у Новом Саду, Панчеву и Зрењанину. Надлежни кажу да је обезбеђен сигуран доток Балканским током, гаса ће бити довољно и за ледене дане.

Бајатовић: Две добре вести

Директор "Србијагаса" Душан Бајатовић истиче да у суштини има две добре вести.

"Једна је – Бог нас гледа, температуре су релативно високе. У Мађарској имамо нешто више од триста милиона метара кубних, можемо да повлачимо до шест милиона дневно. Када све то саберете, Србија је сигурно енергетски безбедна, да притом до краја грејне сезоне нећемо потрошити ни један једини метар кубни из Банатског двора", наводи Бајатовић.

Оно што је сада приоритет је да се обезбеде што веће залихе бензина и дизела.

НИС јесте уговорио довољне количине сирове нафте нафтоводом "Јанаф", али западне санкције од 5. фебруара обухватиће и увоз руских деривата, који у Србију стижу баржама Дунавом и цистернама.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара