Читај ми!

Светско нафтно тржиште поново узбуркано, у Европи најављују несташице, у Србији за сада стабилно

Ове седмице, светско нафтно тржиште поново је узбуркано. Цена барела је расла, а данас поново пала на 83 долара. Како би очувала стабилност санабдевања, Влада Србије продужила је ограничење цена деривата до краја јануара, а забрану извоза дизела до Божића, и привремно смањила акцизу на поједине деривате за 10 одсто.

Српско нафтно тржиште је за сада стабилно, а потрошња бележи раст од 10 одсто. Већ пет седмица и цене горива су у паду.

Генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије Томислав Мићовић наводи да је од средине новембра цена евродизела смањена за 25 динара по литри, а максимална дозвољена цена бензина је смањена 22 динара за литар.

"То су озбиљна смањења, то је пре свега последица промена на глобалном тржишту. Ово је једна чудна околност да су цене горива никада више, а потрошња расте. То до сада нисмо имали. И по томе није специфична само Србија, то се дешава у великом броју земља", указује Мићовић.

Због Западног нафтног ембарга на руску нафту и одговора Москве да ће од фебруара забранити извоз земљама које ограниче цену њене нафте - неизвесност снабдевања европског тржишта је све већа.

Неке нафтне компаније у Европи најављују несташице горива, а неке обустављају продају на пумпама због ограничења цена.

"Ово јако дуго траје и последице које ће регулација цена оставити ће бити видљиве наредних месеци. Први који имају проблеме су бензинске станице које нису у систему велепродајних ланаца", наводи Мићовић.

Неке компаније прибегавају производњи штетној по животну средину 

У Европи, нафта је све траженија и за грејање, а и све је више фабрика које поново користе нафтне продукте – мазут, лож уље и ТНГ - течни нафтни гас.

Директор немачке фабрике "Келхеим Фибрес" Крејг Баркер каже да су већ у јуну видели да нестаје сигурност када је у питању гас.

"Тада смо одлучили да обновимо наше електране како бисмо прешли на лож уље. Од средине јануара, спремни смо да га користимо као алтернативни извор енергије да бисмо одржали производњу", додаје Баркер.

Економиста Клаус Волрабе напомиње да ће неке компаније сигурно морати да прибегну производњи штетној по животну средину, како би одржале свој рад.

"Ова криза је прилика да се размишља о томе како организовати производњу у будућности", каже Волрабе.

Цену барела тешко је прогнозирати. А неизвесност снабдевања подгрева и чињеница да ОПЕК не повећава, већ смањује производњу, а улагања у нове бушотине у свету готово да нема.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се