Читај ми!

Домаћинства уштедела у новембру седам одсто струје, министарка Ђедовић о сарадњи са Азербејџаном

У новембру домаћинства у Србији уштедела су седам посто струје у односу на исти месец прошле године. ЕПС саопштава да је 40 посто домаћинстава остварило попуст од 15 до 30 посто. Министарка Дубравка Ђедовић је истакла да је Азербејџан пожељна дестинација свим европским лидерима, а ми имамо среће да можемо да се наслонимо на ту сарадњу. Договорено је да једну трећину гаса увеземо из Азербејџана, каже министарка и додаје да постоји могућност за увоз струје из те земље ако буде потребе.

Влада је усвојила и "Мапу пута за подршку енергетици Србије", која ће се реaлизовати кроз буџетску подршку Европске уније нашој земљи од 165 милиона евра.

Mинистарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић рекла је гостујући у Јутарњем дневнику да je Влада усвојила документ чиме су се створили предуслови да се потпише уговор са ЕУ.

"Помоћ ће ићи најугроженијима и малим и средњим предузећима. Изузетно важна ствар је и та да ћемо та средства, тих 165 милиона евра, имати на располагању почетком следеће године", напоменула је министарка.

Наша земља се са Азербејџаном договорила о сарадњи на два колосека – у електричној енергији и гасу.

Министарка је истакла да је Азербејџан пожељна дестинација свим европским лидерима, а ми имамо среће да можемо да се наслонимо на ту сарадњу.

Према њеним речима, договорено је да једну трећину гаса увеземо из Азербејџана.

А када је реч о увозу струје, напоменула је да треба да се анализирају трошкови и да видимо да ли је то рентабилно, али битно је да имамо и ту могућност.

"Азербејџан се договорио са ЕУ о изградњи подземног кабла испод Црног мора, ми можемо да пратимо те пројекте и да се прикључимо када за то дође време", каже Ђедовићева.

И председник и премијерка потврдили су да ЕПС сада и извози нешто струје.

"Ситуација је стабилна, имамо благи извоз, пратимо сваки дан шта се дешава. Ситуација је добра и због добрих хидрокапацитета, али пратимо и производњу угља и производњу струје из угља. Годину дана од хаварије не увозимо струју", истакла је министарка и апеловала на грађане и привреду да штеде енергију.

У новембру 1,32 милиона домаћинстава успело је да смањи потрошњу струје и том уштедом остварило је попуст од 15 до 30 посто. Циљ је да земља месечно штеди 15 посто струје.

"За привреду чекамо финалне резултате о уштеди. Заиста је одзив добар и привреда и грађани озбиљно су схватили позив да се штеди. Близу 15 одсто уштедело је до 30 одсто енергије у односу на прошлу годину. Имамо мање издатке, сви имамо користи од тога. Што се компанија тиче, највише је уштедео Зиђин", рекла је Ђедовићева.

Циљ је да се заштите најсиромашнији, а да ЕПС послује тржишно. То значи и тржишне цене.

Медији већ преносе да ММФ предлаже још поскупљења струје до маја 2024.

Министарка каже да је ММФ важан партнер и да ће се на њих ослањати, али да Влада има свој план.

"Ми ћемо радити у интересу наших грађана, да имамо јавна предузећа која су профитабилна, да имамо запошљавања. Ако успемо да уштедимо, нећемо морати да повећавамо цене, има више фактора који утичу на то", напоменула је министарка.

Девет јамских рудника Ресавице прекинуло је штрајк, од данас раде нормално, али они траже и да рудник Соко поново покрене производњу. Рудник Соко не ради од априла због несреће у којој је страдало девет рудра.

Министарка каже да је сваки посао ризичан, рударски посао је тежак, а за рудником Соко има потребе.

"Одатле цела привреда има користи. Пратимо безбедносну ситуацију и неће бити отворен науштрб безбедности. Захваљујем рударима који су имали разумевања за државу. Треба да радимо на одрживом решењу, то нам је циљ и настављамо да причамо и са руководством и са представницима синдиката", рекла је Ђедовићева.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво