Читај ми!

Од 1. јануара искључиво е-фактура – привредницима аутоматски повраћај ПДВ-а, а шта доноси држави

Од 1. јануара сва предузећа у међусобном пословању користиће искључиво електронску фактуру. Саветник министра финансија Вук Делибашић рекао је за РТС да има 193.000 отворених налога, од тога 127.000 предузећа је већ активирало своје налоге – ту улази 10.700 предузећа из јавног сектора и 117.000 предузећа из приватног сектора.

Ако знамо да је годишње у оптицају било око четири милиона папирних фактура, рачуница је јасна. Од маја, издавање е-фактура је обавеза јавних предузећа, а од јула и приватних која са њима послују.

Вук Делибашић, саветник министра финансија, рекао је за РТС да има 193.000 отворених налога, од тога је 127.000 предузећа већ активирало своје налоге – ту улази 10.700 предузећа из јавног и 117.000 предузећа из приватног сектора.

Додаје да је 110.000 разменило прву фактуру.

Према његовим речима, дневни обим размењених електронских фактура је на нивоу од 50.000 фактура, од 1. маја размењено је укупно 6.800.000 фактура.

Претходна процена која је била на годишњем нивоу је премашена са прометом на нивоу од пола године, рекао је саветник министра.

Сви обвезници ПДВ-а су обвезници е-фактурисања и сви субјекти јавног сектора – пошто једини начин да послујете са јавним сектором од 1. маја је испостављање електронске фактуре.

Сви који нису обвезници ПДВ-а а раде са државом су били у обавези – морали су да се укључе у систем – постоји добровољни начин укључивања у систем и имате сва права и обавезе као и други корисници, истиче Делибашић.

Нека удружења књиговођа су указивала на потребу обједињавања базе фискалних рачуна и е-фактура.

Одговарајући на питање шта је у међувремену урађено, Делибашић каже да се на томе ради.

"Повезивање та два система је могуће у потпуности када систем е-фактура у потпуности заживи. Следеће повезивање је са системом Управе царина, што ће у даљем току ствари омогућити модул за полуаутоматску припрему ПДВ пријава, која ће олакшати посао привредним субјектима", истакао је он.

Учиниће да ПДВ пријава буде потпунија и тачна. У току наредне године може да профункционише, додаје он.

Да ли је привреда спремна, размишља ли се о прелазном периоду

Делибашић каже да не постоји прелазни период, у недавним изменама закона о електронском фактурисању није било експлицитних захтева за померањем рока, привреда је спремна.

"Тај проценат великих привредних субјеката је прешао 90 одсто који су се укључили у систем – остао је мањи број субјеката који треба само путем електронске идентификације или путем личне карте са чипом активирају свој налог, али то је размена од неколико фактура на недељном нивоу", изнео је податак.

Борба против сиве економије и боља наплата пореза

Делибашић је рекао да имају податке о неким земљама као што је Италија, које су пре нас ушле у овај систем, до 1. јануара, а од 1. јануара Србија ће бити прва у Европи по обухвату субјеката који улази у систем.

"Њихова боља наплата ПДВ-а у првој години имплементације система била је на нивоу од 3,5 милијарди евра, пренето на наше параметре то би значило бољу наплату ПДВ-а на годишњем нивоу од десетине милиона евра па до стотине милиона", рекао је Делибашић.

Уз аутоматско враћање ПДВ-а, што привреда одавно тражи, с друге стране е-фактура држави омогућава потпуни увид у промет робе и услуга.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво