Читај ми!

Министарство енергетике о калциту и његовом значају

Министарство рударства и енергетике објаснило је у саопштењу које су карактеристике и употребна вредност калцита, укључујући и његове еколошке карактеристике. Минерално богатство наше земље припада не само садашњим, него и будућим генерацијама, и због тога је важно да знамо чиме располажемо и какав је потенцијал кад је рударство у питању, поручује министарство.

Министарство енергетике саопштило је да је Србија, сразмерно својој величини, веома богата минералним сировинама, укључујући и онима које Европска унија препознаје као критичне за привредни развој.

Како се у фокусу јавности од недавно нашао калцит, Министарство рударства и енергетике навело је да се осећа обавезним да јавности приближи значај и употребну вредност тог минерала, поготово његове еколошке карактеристике, имајући у виду да се он управо користи, између осталог, и у филтерима за пречишћавање воде и одсумпоравање.

Један од најчистијих калцијум карбоната 

Калцит је врста калцијум карбоната (формула CaCo3), изузетно чистог природног калцијум карбоната - у нашем случају чистоће 99,63 процента, што га чини једним од најчистијих калцијум карбоната у свету.

Његова примена је изузетно широког спектра и користи се готово у свим индустријама - од боје лакова, пластике, папира, па све до сировине за фармацију, козметику, адитива за прехрану, у хемијскoј индустрији...

Вредност калцијум карбоната је сразмерно велика његовој чистоћи, тачније када нема примесе олова, живе, кадмијума, магнезијума у великим количинама, баш као онај који је нађен у Србији.

Успешно се врше истраживања могућности примене калцијума за производњу батерија будућности које би могле да замене литијумске батерије.

Где сесве користи калцијум карбонат

Вађење калцијум карбоната је једноставно, безбедно и није штетно по животну средину, захваљујући савременим технологијама које се користе у поступку.

Киселост шума се решава калцијум карбонатом, користи се за одсумпоравање у филтерима у електранама на угаљ и фабрикама. Такође се користи и у филтерима за воду и за побољшање PH вредности земљишта воде у базенима и као реагенс у лабораторијама.

Битно је напоменути да се тренутно за индустрије фармације, козметике и прехрамбене реагенсе, сировина калцијум карбоната увози у Србију и регион у потпуности, што отвара простор за позиционирање Србије као водећег регионалног извозника у будућности.

О очувању животне средине 

Став којим се Министарство рударства и енергетике у потпуности руководи јесте да модерно рударство и заштита животне средине могу и морају бити комплементарни процеси. Таква стратегија најбоље се може применити управо на калциту, чиме би се обезбедило не само пуко очување животне средине, већ активно учешће у њеној заштити.

Наша минерална богатства ће нам много значити у годинама које долазе, имајући у виду да су минерални ресурси кључни и за процес енергетске транзиције, за развој нових, еколошки прихватљивих технологија без којих нема развоја обновљивих извора енергије, складиштења електричне енергије и нових "паметних" технологија.

Наш циљ треба да буде не само да сачувамо рударство, већ да омогућимо даљи развој и модернизацију, где је једна од најбитнијих ствари да стално подижемо захтеве и критеријуме кад је реч о утицају на животну средину. Минерално богатство наше земље припада не само садашњим, него и будућим генерацијама, и због тога је важно да знамо чиме располажемо и какав је потенцијал кад је рударство у питању.

среда, 01. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво