Читај ми!

Пословна клима у кризном периоду, шта показује истраживање Америчке коморе

Заменица извршног директора у Америчкој провредној комори Амалија Павић рекла је за РТС су институционалне реформе, као што су борба против корупције и правосуђа, предуслов за дугорочни раст и да оне могу да се постигну различитим мерама: дигитализацијом, повећањем транспарентности.

Традиционално истраживање пословне климе и поверења инвеститора "Десето пролазно време", које ради Америчка привредна комора, даје приказ перцепције чланства у тој комори, али и пословног окружења у Србији, њиховог пословања у текућој и планова за наредну годину.

Истраживање је спроведено од јула до септембра 2022. године.

Циљ укључивања и поређења ставова великих инвеститора и малих компанија је јасније сагледавање стања целокупне домаће економије и неопходних корака за њен бржи раст.

Амалија Павић, заменица извршног директора у Америчкој провредној комори, рекла је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да је истраживање рађено на два узорка, први узорак су чланице Америчке привредне коморе – углавном велике компаније, преко 50 одсто њих запошљава више од 100 људи.

"Изабрали смо ове године да радимо и узорак микро и малих предузећа ван Америчке привредне коморе, да бисмо добили прерспективу и великих и малих. Урадили смо узорак од 160 чланица Америчке привредне коморе и 160 микро и малих", рекла је Павићева.

Говорећи о томе каква је пословна клима, истиче да нема великих изненађења, што се тиче неких претходних истраживања – пословна клима је умерено задовољавајућа за највећи број чланица, а нешто мало су оштрија микро и мала предузећа.

Ако уземете оцене од 1 до 5, просечна оцена Ам-чам чланица је 2,8, а код микро и малих предузећа је 2,7. Када говоримо о тренду развоја, од 2016. када је био најнижи ниво задовољства од 2,3 смо се попели на 2,8 – привреда би хтела све много брже, али добар је тренд, напомиње Павићева.

Поређење Србије са земљама окружења

Ту је, како каже Павићева, стабилна ситуација. Од када радимо истраживање, добијамо исте резултате у том домену. Ам-чам чланице сматрају да све земље које су у ЕУ су боље инвестиционе дестинације, а да је Србија боља од оних које нису још део ЕУ.

Према њеним речима, перцепција чланова Коморе је да само чланство у ЕУ даје једну врсту предвидивости која је добра за инвестиције.

Шта се све променило

Што се тиче приоротетних реформи, Ам-чам чланице сматрају да су институционалне реформе, као борба против корупције и правосуђа, неки предуслов за дугорочни раст и да оне могу да се постигну различитим мерама – дигитализацијом, повећањем транспарентности.

"Ове године имамо изненађење, зелена агенда је са 6. места приоротета дошла на 3. место. Под зеленом агендом подразумевамо реформе које се тичу енергетике и реформе које се тичу животне средине", подвукла је Павићева.

Убрзан развој е-Управе

Чланице Америчке коморе добро оцењују шта је до сада постигнуто у вези са дигитализацијом, али сматрају да треба наставити даље, јер дигитализација није сама себи циљ, већ средство да се постигне смањење трошкова, повећање транспарентности.

"У том домену је поздрављена иницијатива за дигитализацију здравства. Само здравство је један од приоритета, ту и чланице и микро и мале компаније сматрају да треба боље да се искористи синергија јавног и приватног сектора за пружање услуга", истакла је Павићева.

Треба смањити администрацију за међународно плаћање, наводи она.

Иницијатива Отворени Балкан, односно регионалне иницијативе су заузеле високо место, рекла је она и додала да је последњих пет година дошло до недоступности радне снаге, па се у регионалним оквирима траже решења.

Украјинска криза и пословање

Ако питате велике компаније, чланице Америчке привредне коморе, видећете да су постигнути релативно добри резултати у односу на раније године, имајући у виду да је криза у току, ако гледате мала предузећа – види се велики пад активности, објаснила је она.

Истиче да је за одржавање пословне активности предвидивост најважнија. "Када питамо који су највећи проблеми и ефекти украјинске кризе – то је инфлација, непредвидивост цена инпута, имали сте прекиде ланаца снабдевања и повећање њихове цене – то су фактори који утичу негативно на пословање, који ће се наставити у следећој години", рекла је Павићева.

Ам-чам чланице наредне године гледају да очувају стабилност, али и да постигну раст, око 43 одсто сматра да ће пословање расти, а већина сматра да ће пословање остати стабилно.

"Када говоримо о микро и малим предузећима, трећина очекује пад пословања у наредној години. Све се то се мање односи на запосленост, више на приход и профит", навела је заменица извршног директора у Америчкој провредној комори.

"Само четири одсто чланица сматра да ће бити приморано да смањује број запослених, 38 одсто сматра да ће запошљавати раднике", закључила је Павићева.

недеља, 28. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво