Читај ми!

Ђедовић: Неопходне промене у енергетским предузећима, све реформе су болне

После посете Норвешкој министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић рекла је за РТС да је Србија спремна да реформише енергетски сектор да бисмо имали здравију животну средину и да бисмо могли да будемо енергетски независни, да имамо мање издатке за увоз струје и гаса. Свака промена је болна, али морамо да знамо да можемо да се ослонимо на наша преузећа, да стварају профит, а за то је неопходно да постепено подижемо цену и струје и гаса, каже Ђедовићева.

Главна порука из Осла је да ће Норвешка помоћи Србији да спроведе реформе у енергeтском сектору. Имамо четири кључна енергeтска предузећа - ЕМС, ЕПС, Електродистрибуцију Србије и Србијагас.

После посете Норвешкој, министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић рекла је гостујући у Јутaрњем дневнику да је Србија спремна да реформише енергетски сектор да бисмо имали здравију животну средину и да бисмо могли да будемо енергетски независни, да имамо мање издатке за увоз струје и гаса.

"Енергетска предузећа су стуб наше привреде. Неопходно је да имамо предузећа која су ефикасна, јер она морају да буду сигурност за нашу привреду. Тај професионални менаџмент треба да нам помогне да имамо више пара у буџету", истакла је Ђедовићева.

Говорећи о променама, каже да је свака промена болна, али морамо да знамо да можемо да се ослонимо на наша преузећа, да стварају профит, а за то је неопходно да постепено подижемо цену и струје и гаса.

"То смо најавили већ, повећања су минимална и у односу на друге држеве које то раде услед енергетске кризе. Године 2014. је ситуација у јавним финансијама била јако тешка, смањиване су и плате и пензије. Ми сада повећавамо минималну зараду, повећавамо пензије. Промене ће бити болене зато што ће одређени људи морати да прекину да раде на начин на који су радили", истакла је министарка.

На питање да ли ће на челу ових предузећа доћи странци, каже да нису битна имена и презимена, битно је да знамо да морамо да се мењамо јер овако више не може.

Додаје да се у Костолцу завршава нови погон после 31 године. Нагласила је да може да се ради, ако имате резултате.

"Норвешка је развијена земља и Европа од ње зависи што се тиче енергената. Они су енергетска предузећа почели да реформишу пре 30 година, почели су да уводе професионални менаџмент. Били су свесни да имају ресурсе и да желе да их задрже и да морају одговорно према њеним да се односе а то захтева професионални менаџмент", истакла је Ђедовићева.

О приватизацији Електропривреде Србије

Коментаришући приватизацију Електропривреде Србије, каже да држава не намерава да престане да буде власник, суштина је да држава буде одговорна. Навела је пример Норвешке где су већина њених енергетских предузећа у власништву државе, али то не значи да не могу да буду и одговорна.

Истакла је да очекује да ће реформе бити завршене до марта-априла.

Реформе подразумевају и тржишне цене струје, а Фискални савет је предлаже већу заштиту најсиромашнијих.

"Доста смо размишљали о неминовности да се подигну цене струје и гаса. Урадили смо то најмање могуће. Струја ће порасти осам одсто од 1. јануара, гас 11 одсто. Гас је у Бугарској порастао 108 одсто, у Македонији два пута више", напоменула је министарка.

Међутим, каже да ће држава наставити да субвенционише привреду, и битно је да ће се повећавати издавања да се заштите најугроженији.

Од понедељака 5. децембра - Брисел ставља рампу на руску нафту. Министарка каже да ни Србија није изузета.

Говорећи о пројекту Јадар, министарка каже да се то питање политизује и додаје да је неопходно да се сагледају наши ресурси.

недеља, 21. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво