Читај ми!

Стручна и финансијска подршка стартаповима, нова прилика за тимове у раном развоју

Научнотехнолошки парк Београд расписао је трећи позив за програм подршке стартап тимовима у најранијој фази развоја. Програм се спроводи уз подршку Владе Швајцарске уз сарадњу технолошких паркова у Београду, Нишу и Чачку, па стартапови у унутрашњости имају потпуно исте финансијске и менторске услове као да су у Београду. Пријаве су отворене до 28. децембра.

"Raising Start" је први програм у Србији који стартаповима у најранијим фазама развоја доноси и стручну и финансијску подршку за убрзан развој иновативних производа и услуга и излазак на глобално тржиште.

Кроз прва два позива, 36 новооснованих стартапова добило је стручну и финансијску подршку за убрзан раст и развој.

"Имамо троугао, Министарство и Швајцарска Влада су потписали меморандум о сарадњи. Ми смо трећа страна у троуглу која то реализује. Имамо мрежу три научно технолошка парка где се овај програм проширио на целу Србију, дакле не радимо га само за Београд", наводи Гордана Даниловић Грковић, директорка Научно-технолошког парка Београд.

Програм је креиран кроз пројекат Технопарк Србија 2, којим Влада Швајцарске подржава даљи развој иновација и технолошког предузетништва у Србији.

"Швајцарска је подржала развој Научнотехнолошких паркова од самог почетка заједно са српским министарством за науку. Обезбедили смо средства за реализацију целог пројекта и за научнотехнолошке паркове у Нишу и Чачку. Веома смо захвални српском Министарству на подршци и сарадњи", наводи Ричард Кохли, директор Швајцарске канцеларије за сарадњу у Србији.

Домаћи стартапови само прошле године привукли су више од 123 милиона евра инвестиција.

"Само кроз развој, трансфер знања и иновација можемо да утичемо на наше друштво и можемо да утичемо на технолошки развој читавог друштва", каже др Јелена Беговић, министарка науке, технолошког развоја и иновација.

Уз обуке и менторство, стартапови добијају и посебну подршку у области права интелектуалне својине, а биће им омогућен и приступ савременим иновационим лабораторијама.

Пријаве су отворене до 28. децембра.

четвртак, 30. март 2023.
17° C

Коментари

Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно
PRETPLATA
Такса за јавни медијски сервис и услови ослобађања
Nije baš lako...
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Добар текст
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета