Читај ми!

Последњи део опреме за нови блок термоелектране стигао у Костолац

Последњи контигент опреме за изградњу новог блока Б3 у термоелектрани "Костолац Б", који би требало да буде прикључен на електроенергетску мрежу у септембру 2023, стигао је бродом на градилиште у Костолцу.

Баржу са елементима за блок Б3 у костолачко пристаниште сигурно је довезао капетан Срђан Раденковић. Њега су дочекале министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић и амбасадорка НР Кине у Србији, Чен Бо. 

Министарка Ђедовић је истакла је да је последњи контигент опреме кључан за завршетак изградње новог блока који ће Србији донети висок степен ефикасности у производњи електричне енергије.

"После три деценије, Србија гради нови енергетски погон који је од изузетне важности за производњу струје како би се сви осећали безбедније, поготову у овим несигурним временима", рекла је министарка.

Министарка Ђедовић и амбасадорка Чен Бо су истакле значај овог пројекта који се реализује на основу међудржавног споразума Србије и Кине.

"Ово је веома важно постројење које представља нових 350 мегавата у производном погону Електропривреде Србије, што је око пет одсто производних капацитета ЕПС-а. То је веома вазно, како за грађане тако за и привреду", рекла је министарка.

Амбасадорка Чен Бо подсетила је да је изградња блока Б3 термоелектране Костолац значајна за развој Србије, а посебно за производњу струје и безбедност енергије.

"Превазиђене су бројне потешкоће у допремању опреме, али уз напоре кинеске и српске стране реализација пројекта улази у завршну фазу. Кинеска фирма која изводи радове улаже све напоре да се радови заврше у року", истакла је амбасадорка Кине.

Министарка Ђедовић и амбасадорка Кине обишле су овом приликом градилиште и радове који су у завршној фази.

Како је речено, пуштање постројења на мрежу планирано је за септембар 2023.године.

Нови блок, снаге 350 мегавата, једна од највећих инвестиција у домаћем енергетском сектору, вредна 618 милиона долара.

Већи део средстава за финансирање пројекта, 85 одсто, обезбеђена су из дугорочних кредита кинеске "Ексим" банке, док је 15 одсто обебзедио ЕПС. Изградњом новог постројења дугорочно ће се повећати сигурност енергетског система у Србији.

среда, 29. март 2023.
8° C

Коментари

PRETPLATA
Такса за јавни медијски сервис и услови ослобађања
Nije baš lako...
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Добар текст
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
B1 i B6 za Regeneraciju Diskova
Дискус хернија, болест 21. века
ma kakav vrabac
Дискус хернија, болест 21. века