Читај ми!

Стопа инфлације достигла 15 посто – којe механизмe има НБС за очување финансијског система

Милан Трајковић из Народне банке Србије истиче да је цео свет суочен с огромним растом трошковних притисака. Србији су, наводи, на располагању различити механизми у борби против инфлације која је достигла 15 посто, и она их већ све и користи. Пре свега се чува стабилност девизног курса и финансијског система. Друга мера је повећање референтне каматне стопе, а колико ће она расти у наредном периоду је, каже, искључиво у рукама Извршног одбора Народне банке Србије с гувернером на челу.

Званична статистика каже да је за намирнице у октобру било потребно издвојити за четвртину више новца него у истом месецу прошле године. Стопа инфлације достигла је 15 одсто и то је више од процена Народне банке Србије.

Милан Трајковић истиче за РТС да је разлога за раст цена много и да је цео свет суочен с огромним растом трошковних притисака.

Ту се, објашњава, ради о свим привредним секторима у целом свету, пре свега  о енергетској кризи и значајном повећању цене свих енергената.

Такође, указује и на огроман раст цена различитих сировина и материјала који се користе у индустрији, пољопривреди и грађевинарству. 

"Што се тиче повећања цене хране, ту је читав ланац производње проблем. У читавом ланцу производње и трговине је дошло до јако великог пораста трошкова. И у примарној пољопривредној производњи где имамо вишеструко повећање цене ђубрива, семенског материјала, горива. Имамо и прерађивачку индустрију и они су суочени с великим трошковима", објашњава Трајковић.

Додаје да су и трговински ланци суочени с огромним растом трошкова и они, такође, имају проблем и с енергентима, транспортом и радном снагом. 

Последњи фактор је тражња и, како истиче, према свим подацима којима располажу, она у Србији расте, не само номинално него и количински.

Очигледно је, оцењује Трајковић, да имамо у овој ситуацији људе којима ова инфлација није проблем.

Механизми за борбу против инфлације 

Наводи да су Србији на располагању различити механизми у борби против инфлације и да их већ све и користи.

"Проблем је што ви као мала и отворена економија не можете много да утичете на овај проблем. Можете да само дате све од себе да га ублажите колико је то могуће. Видимо да је инфлација у свим земљама значајно повећана. Чак и једна Немачка и много снажније земље од Србије не успевају да из овог проблема изађу", каже Трајковић. 

Повећање референтних каматних стопа није једини механизам који може да се примени.

Пре свега, истиче, и даље се чува стабилност девизног курса и финансијског система и то се уопште не доводи у питање. 

Друга мера је, наглашава, свакако повећање референтне каматне стопе. Колико ће она расти у наредном периоду је, каже, искључиво у рукама Извршног одбора Народне банке Србије с гувернером на челу.

"Дакле ми не можемо да тврдимо да ли ће бити повећања и колика ће бити. Међутим, оно што је рeално очекивати то је да одређених ипак повећања референтне каматне стопе буде све док инфлација не крене да опада", прецизирао је Трајковић. 

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се