Читај ми!

Министарка Ђедовић за РТС: Акценат да презимимо, да буду топли домови и да имамо струје

Министарка рударства и енергeтике Дубравка Ђедовић рекла је за РТС да ће ставити акценат у првих 100 дана Владе да презимимо, да грађанима буду топли домови и да имамо несметано струју. Фокусираћу се и да имамо добру, континуирану производњу електричне енергије, да добро водимо наше енергетске компаније, да почнемо, спроведемо и надгледамо сва инвестициона улагања која су нам неопходна како би грађанима обезбедили стабилно снабдевање енергентима, каже министарка.

У суботу и недељу топлим пробама неке топлане су већ смлачиле радијаторе. "Београдске електране" топле пробе почеле су јутрос,  а од сутра сви даљински системи у Србији улазе у редован режим грејања.

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић рекла је гостујући у Дневнику РТС-а да је померена грејна сезона, јер је октобар био натпросечно топао, али ће од сутра радијатори бити топли, топлане су спремне, енергената има довољно, гасна складишта су пуна, има угља, са хидрокапацитетима добро стојимо, тако да грађани могу бити сигурни да ће им домови бити топли.

У Србији има 60 топлана и има захтева да се за дане негрејања умање рачуни. Министарка каже да ће разговарати са директорима топлана ове недеље.

"Оно што можемо да кажемо, да уколико грађани буду штедели, грађани ће моћи да уштеде - од 15 до 30 посто ће бити уштеде ако до њих дође. Апел још једном да се грађани рационално и одговорно понашају, као што смо се и ми понашали у октобру, па смо померили почетак грејне сезоне", напоменула је Ђедовићева.

Оно што је најважније јесте да топлане раде добро, јер је тада мањи притисак на електроенергетски систем. Било је доста проблема са производњом струје и угља.

Ђедовићева каже да је Термоелектрана у Обреновцу на 60 одсто ефикасности и да је циљ да се подигне ефикасност термоелектрана, јер то значи да неће бити увоза струје, а у протеклом периоду доста проблема су правиле суше, али у октобру није било тих проблема и струју нисмо увозили.

"Током зиме, да ли ће бити увоза енергената зависи од тога колика је производња, колика потрошња и колике су цене на светском тржишту. Наше резеве су пуне енергената, можемо да докупимо када су цене ниже, па да штедимо за непредвидиве ситуације. Битно је да када можемо штедимо, више упаљених сијалица не значе нама појединачно ништа, а значи за уштеде и све нас", истакла је министарка енергетике.

Ђедовићева је рекла да се не планира повећање цена струје и гаса, држава субвеционише и једно и друго.

"Већина земаља субвенцонише своје енергенетске компаније због ситуације у којој се цео свет налази", каже министарка.

Данас истиче и Уредба о ограничењу цена нафтних деривата, у петак није било корекције на пумпама.

Ђедовићева каже да је та Уредба донета у циљу заштите потрошача и да се она показала добром, а и у наредном периоду држава ће, кад год буде могла, радити да заштити домаће потрошаче.

Битно да се фокусирамо на пројекте који могу брзо да се заврше 

Премијерка је у свом експозеу најавила 12 милијарди евра улагања у енергетику – завршетак Блока 3 у Костолцу, гасног интерконектора са Бугарском.

"Битно да завршимо шта смо почели, 2023. добићемо 350 нових мегавата нове термоелектране, која треба да се заврши и то јесте битно за стабилност система, битно да се повезујемо, да завршимо гасну интерконекцију са Бугарском и да градимо интерконекцију са Северном Македонијом. Да се фокусирамо на пројекте који могу брзо да се заврше, нафтоводи су нам потребни. Обновљивим изворима морамо да се бавимо. Све обновљиве изворе наша мрежа може да поднесе. Потребне су нам реверзибилне електране, мислим на Бистрицу и Ђердап 3 да се реализују, јер без тога нема енергетске сигурности Србије", истакла је министарка.

Ђедовићева је рекла да ће ставити акценат у првих 100 дана Владе да презимимо, да грађанима буду топли домови и да имамо несметано струју. "Фокусираћу се и да имамо добру, континуирану производњу електричне енергије, да добро водимо наше енергетске компаније, јавна предузећа, да почнемо, спроведемо и надгледамо сва инвестициона улагања која су нам неопходна како би грађанима обезбедили стабилно снабдевање електричном енергијом", каже министарка.

"За почетак да прегурамо зиму, на европском континенту је рат, који је у одређеној мери и енергетски. Ми ћемо све да урадимо да обезбедимо сигурност и стабилност", закључила је министарка Ђедовић.

недеља, 26. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије