Читај ми!

Италијанске компаније представљају вина и храну у Србији, извоз у Италију 10 пута мањи од увоза

Италијански инвеститори у Србији запошљавају око 50 хиљада људи, а Италија је трећи најважнији спољнотрговински партнер. Робна размена расте и у првих седам месеци ове године. Достигла је две милијарде и 740 милиона евра. Лоше је што српски пољопривредно-прехрамбени сектор на то тржиште извози 10 пута мање него што увезе од њихових италијанских колега. Највише нам продају вино, сир и тестенине.

Чак 30 италијанских компанија из сектора прехрамбене индустрије и вина из свих италијанских регија, дошло је у Србију како би представили своја врхунска маслинова уља, кекс, тестенину, искључиво од домаће сировинске базе.

Амбасадор Италије у Београду Лука Гори истиче да је еногастрономски сектор веома важан за сарадњу Србије и Италије.

"Он је у сталном порасту. У протеклом периоду имали смо пораст од 36 посто. Говоримо о 40 милиона евра размене Србије и Италије у овом сектору. Амбасада Италије у Београду има много иницијатива", каже Гори.

Антонио Вентреска из Италијанске агенције ѕа спољну трговину истиче да су Италијани јако заинтересовани за сарадњу са Србијом.

"Ми покушавамо да отклонимо потешкоће, да остваримо лакшу сарадњу и продор на српско тржиште. Не желимо да помогнемо само увозницима, већ и да утичемо на политику цена", истиче Вантреска.

Италија има више од 500 сорти винове лозе 

Италијанска вина спадају у сам светски врх, а произведена су од грожђа из винограда у Тоскани, Абруцу, Венету, Сицилији. Италија има преко 500 сорти винове лозе.

Никола Алтијери из компаније "Фонтефико", у региону Абруцо, производи само вина од аутохтоних сорти - Пекорина, Требијана, Мунтепулћијана.

"Ми од пекорина правимо одлична розе вина, наш Фосимато. Он спада у 50 најбољих вина у Италији", истиче Алтијери.

Мауро Крапиз из компаније "Маркоци", у региону Фермо, производи тестенину са јајима и од пшеничног брашна - гриза.

"Наша паста са јајима један је тип макарона. Све сировине су италијанског порекла, а главни производи су шпагети, гатони, лукатини", додаје Крапиз.

Од највећих светских произвођача вина, сирева, маслиновог уља и других брендова, може се много научити и применити и приликом пласмана српске робе на светске пијаце.

субота, 25. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије