Читај ми!

Штедња гаса и струје повезује целу Европу, грађанима наметнута нова правила понашања

У Србији је почетак грејне сезоне одложен због високих температура и штедње. Штеде и грађани. Према званичним подацима, у првој половини октобра потрошња струје у Србији била је за 16 одсто нижа него у истом периоду прошле године. Без обзира на то да ли је грејна сезона званично почела или не, једна ствар повезује целу Европу, а то је штедња.

У Белгији, као и у већини европских земаља званично не постоји пропис о почетку грејне сезоне, као код нас. Одлуку о томе доносе сами грађани.

Међутим, власти упозоравају да се гас и струја штеде и то важи за све. И без обзира на то, због вишеструког поскупљења енергената, грађани сами одлажу почетак грејне сезоне колико год је то могуће.

Разумљиво, када ће годишње просечно белгијско домаћинство за енергенте, морати да издвоји између 7.000 и 10.000 евра.

Дописник РТС из Брисела Душан Гајић каже да се људи греју углавном на гас, али и мазут и струју.

"То су индивидуална грејања, ложишта. Одлуке о почетку грејне сезоне се, самим тим, донесе индивидуално у зависности од тога колику температуру људи желе у својим кућама и становима", објашњава Гајић.

Позива за штедњу нема у Аустрији 

У Аустрији грејна сезона званично је почела 1. октобра и трајаће до краја марта. Одлуку, иначе, доносе локалне управе, а апела за штедњу за сада нема.

Уместо тога, могу се чути уверавања да су сва складишта гаса у Аустрији попуњена скоро 90 одсто. 

Дописница РТС-а из Беча Весна Кнежевић каже да је само 60 одсто од тога за Аустрију, а да све остало пролази кроз ту земљу.

"Бечкој топлани је од 1. септембра дозвољено да подигне цене грејања, скоро дупло, 92 одсто. Трошкови погађају скоро 450.000 домаћинстава која се греју на тај начин", објашњава Кнежевићева.

Према њеним речима, Беч покушава да компензује драстично поскупљење, пакетом од 250 милиона евра. 

Цене гаса и струје замрзнуте у Хрватској

У Хрватској је ситуација другачија. Одлуку о грејању доносе грађани и плаћају га по потрошњи. У појединим зградама тако грејања већ има, а у некима не.

Власти уверавају да енергената има довољно, а цене гаса и струје су замрзнуте. То не важи за оне који троше више од две и по хиљаде киловат сати струје. Њихов рачун биће виши за 30 одсто. 

Дописник Радио Београда из Хрватске Ненад Јовановић каже да је, иако су цена гаса и струје драстично више, хрватска влада дала шестомесечни мораторијум на цену грејање. "Трошкови грејања за ову грејну сезону, ако временске околности буду сличне као и прошле, биће исти – нема пораста", наводи Јовановић.

Плаћање по потрошњи прескупог гаса, струје и лож-уља у многим европским земљама, наметнуло је нова правила понашања.

Иако су топлане спремне, грађани радије бирају да штеде, него да већи део кућног буџета потроше на загревање станова – само да михољско лето потраје.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво