Читај ми!

Може ли Европа да руски гас замени течним гасом

Европска комисија предложила је пакет нових мера за сигурност снабдевања и смањење цене гаса током зиме. Договорена је заједничка набавка гаса, али међу мерама нема најављеног ограничења цена, што је тражило 15 држава чланица. Да ли би Унија могла да се окрене течном гасу?

Уредница Енергије Балкана Јелица Путниковић каже да је Европска унија схватила да не може да натера Русију да продаје гас по ограниченој цени.

"Из Москве су рекли да, ако буде ограничења цене, неће испоручивати гас, а Европа преко Украјине и Турског тока добија количину гаса која није за одбацивање. Чланице не смеју да иду на ту опцију", навела је Путниковићева.

Сматра и да ће заједничка набавка тешко функционисати, али да би могло да дође до договора попут оног између Берлина и Париза.

"Француска пласира гас у Немачку који стиже до лука, а Немачка производи струју из тог гаса и и продаје га Французима. Биће узајамних договора који одговарају обема странама", објашњава уредница Енергије Балкана.

Чланице ЕУ успеле су у септембру да уштеде 15 одсто енергије, а складишта гаса попуњена су 92 посто. Од тога каква ће бити зима зависи да ли ће залихе моћи да издрже.

"Зависи од температуре, ако буде хладно трошиће се брзо на грејање, а зависи и колико гаса буде пристизало у међувремену. Гасоводом 'Јамал Европа' не долази гас, ако буде функционисао била би појачана резерва", рекла је Путниковићева

Европска унија планира да руски гас замени течним гасом ЛНГ, али анализе показују да га нема довољно. Кина је недавно најавила и ће обуставити испоруке ЛНГ Европи.

"Кина не извози свој ЛНГ гас, већ је препродавала Европи гас за који је имала уговорене испоруке из САД. Сад се ближи зима, а Кина је пролетос имала проблема са мањком електричне енергије, уводили су рестрикције и затварали фабрике јер нису имали довољно струје, логично је да су рекли да гас мора да се преусмери на домаћу потрошњу. Европа нема довољно ЛНГ терминала. Чак и да може да набави веће количине, тешко да би могао да се допреми у луке и преради. Тек сад неке земље попут Немачке граде терминале за претварање гаса у гасовито стање", објаснила је Јелица Путниковић.

На питање колико је померање почетка грејне сезоне помогло да се уштеди гас, Путниковићева је рекла да је реч о значајним количинама.

"Јутрос је било хладно, али температура је таква да може да се издржи. Они који имају малу децу ће палити неке пећи на струју, али ће се уштедети значајне количине гаса", закључила је уредница Енергије Балкана Јелица Путниковић.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво